Povestea merge mai departe!

concert de anul nou filarmonica oradea

cronica muzicala liber sa spunJoi, 8 și vineri, 9 ianuarie 2015 Filarmonica de Stat din Oradea a oferit iubitorilor de muzică clasică un regal: Concertul de Anul Nou. Devenit tradiție, evenimentul se bucură de interesul sporit al bihorenilor, motiv pentru care, în ultimii ani, el este repetat. Chiar și așa, cu două seri de reprezentație, spectacolele s-au ținut cu sala plină și casa închisă.

Shinya Ozaki

Shinya Ozaki

Din programul acestui an amintim: Johann Strauss, tatăl și fiul, Josef Strauss, Franz Lehár, W. A. Mozart, Georges Bizet, Gioacchino Rossini, Giacomo Puccini. Ariile de operă și operetă (Don Giovanni de Mozart, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Boema de Puccini și Văduva veselă de Franz Lehár) au fost interpretate de către Paula Iancic – soprană și Petre Burcă – bas. Dirijorul orchestrei a fost Shinya Ozaki. Născut în Japonia, în 1959, într-o familie de profesori de artă, după finalizarea studiilor, a urmat o carieră internațională, fiind invitat să dirijeze în mai multe orașe din America și Europa. În România a dirijat Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București, în prezent fiind dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș. În 2005, Președintele României i-a acordat „Meritul cultural în grad de comandor”.

Paula Iancic Petre Burcă

Paula Iancic și Petre Burcă

Omul-spectacol al serii a fost Petre Burcă, angajat al Operei Naționale Române din Cluj, care și-a însoțit recitalurile cu momente umoristice, întreținând un dialog permanent cu sala, fapt ce i-a adus un plus de simpatie și apreciere. Dar întregul concert s-a situat la un înalt nivel artistic și organizatoric, aplauzele prelungite fiind răsplătite de către orchestră cu trei bisuri. Și cum niciun Concert de Anul Nou nu poate omite din conținutul său Dunărea albastră (Strauss fiul) și nu se poate încheia fără Radetzky March (Strauss tatăl), cele două binecunescute creații au constituit ultimele două bisuri ale spectacolului de la Oradea.

Următorul concert al Filarmonicii, programat pentru joi, 15 ianuarie 2015, va prezenta lucrări de D. Șostakovici, Fr. Schubert și Fr. Liszt, dar întregul program al stagiunii este deosebit de atrăgător.

ani bradea concert de anul nou 2015 oradea

Fotografii de Ani Bradea

Ceea ce pe mine m-a bucurat și întristat, deopotrivă, la spectacolul de Anul Nou, din 9 ianuarie 2015, de la Oradea, a fost prezența în număr mare a copiilor și adolescenților. Motiv de bucurie, desigur, văzând părinții interesați să le ofere celor mici o educație muzicală. Dar și unul de tristețe, observându-le preocupările: lângă mine, doi adolescenți, de 14–16 ani, au stat cu telefoanele mobile deschise, tastând pe facebook pe toată durata concertului, ba au mai și izbucnind în râs pe alocuri, deranjând, evident, asistența. Nu știu dacă așa, forțat, trebuie făcută educația. Sălile de spectacol, ale muzicii de calitate, sunt și trebuie să rămână adevărate sanctuare pentru cei care vin din proprie dorință să se bucure de actul artistic. Mulțumesc, Filarmonica din Oradea, pentru o seară de basm!

Ani Bradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *