Premieră la Teatrul Național Radiofonic: „Pescăruşul” de A. P. Cehov

pescarusul cehov montare noua teatru radiofonic

eveniment liber sa spunTeatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 27 martie 2014, la ora 19.00, la Radio România Cultural, de Ziua Mondială a Teatrului: Pescăruşul de Anton Pavlovici Cehov, un spectacol care vorbeşte despre pasiunea pentru scenă, despre dăruirea şi sacrificiile artiştilor, despre puterea de a tnr-logoîndura orice, în iubirii pentru artă.

Traducere de Raluca Rădulescu. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Irina Movilă, Bogdan Dumitrescu, Constantin logo rrcCojocaru, Ana-Maria Bălescu, Marius Stănescu, Dan Aştilean, Amalia Ciolan, Petre Nicolae, Anca Pitaru, Ion Grosu, Cătălin Mareş. Regia de montaj: Dana Lupu şi Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.

cehov pescarusul traducere raluca radulescu teatrul national radiofonic domnica tundrea

Spectacolul reprezintă o restituire integrală a textului lui Anton Pavlovici Cehov, într-o traducere contemporană, expresivă şi plină de naturaleţe, realizată cu simţ al efectului teatral şi cu o mare atenţie la nuanţe. Viziunea regizorală se distinge printr-o abordare nouă a universului cehovian, în acord cu intenţiile teatrale ale dramaturgului: vârstele actorilor distribuiţi sunt asemănătoare cunou la teatrul national radiofonic vârstele personajelor, indicate de către autor, iar piesa este privită ca o comedie, departe de stilul plictisitor şi încărcat de melancolie, în care au alunecat, de-a lungul anilor, alte montări după texte de Cehov, de pe toate meridianele lumii. Inventivitatea la nivelul expresiei radiofonice este dublată de o teatralitate extrem de bine susţinută, de bucuria de a însufleţi universul cehovian, prin ritmul alert şi viteza reacţiilor, prin căutarea unor combinaţii stilistice ingenioase. Cehov este tratat ca un precursor al teatrului absurdului, al teatrului existenţialist, fără însă ca spectacolul să scoată piesa din cadrul realismului psihologic. Ia naştere o estetică specială, îmbinare de clasicism şi modernitate, în cadrul căreia tehnici ale absurdului, acţiuni contradictorii, salturi de la râs la plâns, de la tragism la comedie coexistă cu momente de criză, emotivităţi şi vulnerabilităţi, rupturi sufleteşti, gesturi patetice. Personajele nu au timp, se grăbesc şi, neizbutind să mai comunice, se însingurează.

cehov pescarusul 2014 teatru radiofonic

Actorii imprimă acestui univers aparte marca originalităţii şi a talentului lor, individualizând caracterele, armonizându-şi intenţiile, trăirile, mijloacele de exprimare artistică şi subordonându-le unei concepţii unitare, într-o adevărată simbioză. 

Rafinamentul decorului sonor constă în stilizare şi esenţializare, coloana auditivă se dovedeşte atent gândită în planul compoziţiei radiofonice, iar muzica inspirată intervine atât cât este nevoie, amplificând stările, relaţiile dintre personaje, crescendo-ul piesei.

clasici ai dramaturgiei cehov pescarusul

Spectacolul Pescăruşul de Anton Pavlovici Cehov va putea fi audiat în avanpremieră luni, 24 martie 2014, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Domnica Țundrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *