Premieră: „Un veac fără tezaur”, regia: Lucia Hossu Longin, la Institutul Cultural Român

afis u-veac-fara-tezaur-icr

eveniment liber sa spunDocumentarul Un veac fără tezaur, regizat de Lucia Hossu Longin, va fi prezentat în premieră la Institutul Cultural Român din București (Aleea Alexandru 38) marți, 24 mai 2016, ora 17.00. Scenariul este semnat de Dan Necşulea și Alexandra Orban, imaginea: Dragoş Imireanu şi Mihai Oprea, montajul: Sebastian Chelu, postprocesare sunet şi mixaj: Cornel Ciuleanu, lectura: Radu Bânzaru şi Alexandru Repan, producător: Ada Vertan. O producţie Astra Entertainment, Amica, Dinamic Film şi Scharf Advertising, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

În deschiderea evenimentului vor prezenta documentarul prof. dr. Manuela Cernat și istoricul Marius Oprea. Accesul publicului la proiecție este liber, în limita locurilor disponibile.

Filmul prezintă istoria dramatică a tezaurului românesc depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, în 1916 şi 1917. Miniştrii de Externe ai României de după anul 1990 depun mărturie cu privire la tot ceea ce au întreprins concret pentru recuperarea Tezaurului Băncii Naţionale a României.Tezaurul nu a fost înapoiat timp de o sută de ani. Anul acesta se împlineşte un veac. Un sondaj de opinie efectuat în noiembrie 2013 arată că 84,7% dintre români apreciau că recuperarea Tezaurului din Rusia este o problemă importantă şi foarte importantă. Filmul aduce în actualitate toate momentele de oportunitate când se putea recupera Tezaurul şi care au fost ratate, momentele de progres în negocieri, dar şi pe cele de stagnare.

Durata: 89 minute.

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/1733748526908878/

Parteneri media: Observator cultural, Historia, News.ro, RFI România, Radio România Cultural, Cinema RX, All About Romanian Cinema, Modernism.ro, Memoria, Agenția de Carte, Magazin Istoric

logo liber sa spun Vezi: arhiva categoriei Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *