Președinția română a EUNIC în Liban – bilanț la final de mandat

Sanayeh-Public-Garden-beirut

Pe 20 februarie 2013 se încheie cel de-al doilea mandat al Institutului Cultural Român la conducerea EUNIC în Liban (European Union National Institutes for Culture). România, prin reprezentantul pentru politici culturale din cadrul Ambasadei României la Beirut, dr. Dan Stoenescu, delegat de Institutul Cultural Român în 2011, a deţinut funcţia de Preşedinte al nou înfiinţatei reţele EUNIC în Liban pentru două mandate consecutive, în perioada 2011–2013. Membrii EUNIC în Liban sunt: Institutul Cultural Român, British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Danez, Institutul Francez din Liban şi Ambasada Serbiei ca membru asociat. EUNIC, reţeaua institutelor naţionale pentru cultură din Uniunea Europeană, vizează stabilirea de parteneriate şi formule eficiente de colaborare între institutele culturale europene, iar obiectivele principale includ o mai bună coordonare între centrele culturale europene, organizarea în comun de evenimente şi aplicarea pentru fonduri suplimentare europene în sprijinul proiectelor culturale desfăşurate în Liban.

eunic liban

În timpul președinției românești a clusterului EUNIC în Liban, ICR și Ambasada României la Beirut au contribuit la organizarea și desfășurarea mai multor proiecte europene și regionale la Beirut și în diferite orașe libaneze. Evenimentul de lansare a reţelei EUNIC în Liban a avut loc pe 14 mai 2011 prin proiectul „Green Your Culture“ în grădinile Sannayeh din Beirut, în prezenţa a peste o mie de persoane. În cadrul evenimentului organizat de cele cinci institute culturale active în Liban, ICR a prezentat un scurt concert cu piese tradiţionale româneşti, susţinut de un cvintet de suflători, membri români ai Orchestrei Filarmonice Libaneze. De asemenea, trupa de teatru Ludic din Iaşi a prezentat un spectacol în limba franceză. Evenimentul „Green Your Culture“ a durat patru ore şi a inclus o competiţie de grafitti pe teme ecologiste, reprezentaţii de dans modern şi hip hop cu trupa Fareeq El Atrash, DJ Letizzia Renzini din Italia şi trupa Rebellious Phoenix. De asemenea, au fost prezentate mai multe expoziţii de fotografie având ca temă mediul înconjurător şi schimbările climatice.

Printre acțiunile anuale desfășurate de EUNIC în 2011 și 2012 s-a numărat Fête de la musique (Sărbătoarea Muzicii), desfășurată anual pe 21 iunie la Beirut și în alte orașe. Cu sprijinul ICR și al Ambasadei României, artiști români precum Dana Dragomir, prima femeie din lume artist profesionist la nai, și DJ Andre Rizo au cântat în Piaţa Martirilor în fața a peste 5000 de spectatori. Un alt eveniment organizat anual de EUNIC este sărbătorirea la 26 septembrie a Zilei europeane a limbilor în Liban prin activităţi educaţionale şi jocuri dedicate elevilor, organizate la bibliotecile publice municipale din Beirut. Astfel, tinerii libanezi au avut oportunitatea de a participa la cursuri elementare de limba română, engleză, franceză, germană, italiană şi spaniolă. Evenimentul include anual, de asemenea, filme şi jocuri interactive, toate centrate pe tema multilingvismului. Cu această ocazie, în 2011 au demarat cursurile de limba română pentru străini, desfășurate cu sprijinul ICR la Centrul Cultural CLAC Sin El Fil. Peste 70 de studenți libanezi au participat la aceste cursuri în perioada 2011–2012.

piata martirilor beirut

Sub președinția română, EUNIC a participat pentru prima data la Salonul de carte francofonă de la Beirut, printr-un stand şi o serie de evenimente organizate de institutele membre și Ambasada României în Liban. Ajunsă la cea de-a 20-a ediţie, manifestarea a avut loc în perioada 26 octombrie–4 noiembrie 2012. La Salon – al treilea ca amploare între cele dedicate, pe plan mondial, cărţii francofone – au fost prezenți peste 50.000 de vizitatori.

EUNIC în Liban a fost reprezentat, de asemenea, de dr. Dan Stoenescu, la conferința regională EUNIC de la Rabat, Maroc, în septembrie 2011, dar și la Forumul euro-mediteranean privind industriile creative şi societatea, organizat la Marea Moartă, în Iordania, în perioada 13–15 mai 2012. Ambele evenimente au fost rampa de lansare pe termen lung a unui proiect EUNIC pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA), proiect care va aborda dezvoltarea democratică, politicile culturale şi economia creativă. Scopul său este de a sprijini sectorul creativ în regiunea MENA şi de a redefini politicile culturale care răspund contextului socio-politic în schimbare din această regiune, pentru a demonstra potenţialul industriilor creative, pentru a creşte şi a remodela domeniul de aplicare al schimburilor culturale şi pentru a consolida competitivitatea sectorului.

downtown beirut

În perioada 14–16 noiembrie 2012, EUNIC în Liban a organizat reuniunea regională pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a Reţelei Institutelor Naţionale pentru Cultură ale Uniunii Europene (EUNIC), delegația română fiind condusă de preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Andrei Marga. La reuniunea a fost subliniat interesul Institutului Cultural Român (ICR) pentru implicare activă în proiectele EUNIC din spaţiul trans-mediteranean și extinderea acțiunilor culturale în Liban și în regiune. Reprezentanţi ai României au participat la această reuniune alături de reprezentanţi ai institutelor culturale europene din Algeria, Maroc, Egipt, Tunisia, AN Palestiniană, Iordania, Liban, societatea civilă şi actori culturali din ţările arabe. Unul dintre obiectivele principale ale reuniunii a fost oferirea posibilităţii reprezentanţilor institutelor culturale europene şi societăţii civile din regiune de a se întâlni în scopul stabilirii unor proiecte EUNIC trans-mediteraneene pe termen lung.

Președinția EUNIC în Liban pentru anii 2013–2014 va fi preluată de dr. Ulrich Nowak, director al Institutului Goethe din Beirut, iar vicepreședinți vor fi Barbara Hewitt, director al Consiliului Britanic, și Aurelien Lechevallier, director al Institutului Francez.

Una din porţile culturii europene către spaţiul arab este Libanul, multicultural, multiconfesional şi plurilingv. În acest context, activitatea culturală a României, prin ambasadă şi ICR, este dezvoltată ca un larg parteneriat cu actorii culturali importanţi pe plan local şi regional, instituţii culturale de stat şi private, fundaţii şi universităţi, acţiunile culturale în această zonă fiind circumscrise în jurul a două axe principale: diseminarea şi promovarea culturii române în Liban şi sprijinirea unor programe de cooperare legate de dezvoltarea culturală ca un factor de progres, dialogul inter-cultural şi respectul pentru drepturile omului. Începând cu anul 2011, Ambasada României la Beirut şi Institutul Cultural Român desfăşoară mai multe proiecte culturale în Liban: concerte, cursuri de limba română pentru străini, târguri de carte, proiecţii de filme şi conferinţe.

Vezi: www.agendaculturel.com/Presentation_EUNIC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *