Prima ediție a taberei „Matrice culturală şi spirituală românească” de la Tismana

MATRICE CULTURALA LA TISMANA AFIS

În  perioada  27 august–2 septembrie 2016, se va desfășura ultima serie a taberei Matrice culturală şi spirituală românească, aflată la prima ediție, urmând să aibă loc la Mănăstirea Tismana, în județul Gorj. Programul cuprinde o serie de conferințe susținute de prof. univ. dr. Nicu Panea şi de preot conf. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, pe teme de cultură și spiritualitate.

Vor fi puse în evidență atât  aspectele generale, cât şi cele specifice zonei şi va fi continuată seria de ateliere de meșteșuguri tradiționale susținute de Filomena Tiştere, specialistă în țesături populare. Proiectul reunește reprezentanți ai generației tinere de români care locuiesc în comunitățile istorice din vecinătatea României: din Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria, oferindu-le prilejul de a cunoaşte locuri, valori și personalităţi ale culturii române.

Tabăra are ca obiectiv pregătirea culturală și dezvoltarea personală a tinerilor români aflați dincolo de granițele țării prin prezentarea unor modele istorice și lingvistice româneşti, de etnologie și folclor, de management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice.

Programul se încadrează în strategia anuală a Institutului Cultural Român alături de programul „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”, fiind prilejuit de declararea anului 2016 drept An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Activităţile primei serii, desfăşurate în perioada 1–7 iulie 2016, pot fi urmărite pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/Tabăra-ICR-din-Tismana-Matrice-culturală-şi-spirituală-românească-1004812972970341/?ref=aymt_homepage_panel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *