Primul concert al Orchestrei din Paris

joi 5 septembrie 2013 program festival enescu

Ca și în zilele trecute, 3 și 4 septembrie, prima manifestare programată joi, 5 septembrie 2013 în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” este o conferință din seria Aspecte stilistice, estetice și tehnici de compoziție în creația proprie, sub genericul „Muzica secolului XXI – Workshop // Enescu și contemporanii săi”. De la ora 10.00, în Sala „Dinu Lipatti” a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti îl puteți asculta pe compozitorul Dan Dediu. Intrarea liberă.

De la ora 14.00, la Studioul de Operă şi Multimedia al UNMB va avea loc al doilea concert sub genericul The New Generation. Ansamblul IconArts dirijat de Gabriel Bebeșelea va interpreta lucrări de Aurelian Băcan (Autoportret), Elena Apostol (Punct, contrapunct), Stelian Ababei (Cvintet de suflători), Veronica Anghelescu (Gom Jabbar), Diana Gheorghiu (Prisoner), Dan Variu (Suomisaundi), Vlad Maistorovici (Vis cu vampiri). Intrarea este liberă.

festivalul enescu septembrie 2013 detalii program interpreti

Orchestra Filarmoniciii de Stat „Moldova” din Iași va concerta la Ateneul Român, de la ora 17.00. Programul dirijat de Leo Hussain cuprinde Simfonia „Memorial” de Cornel Țăranu, Concertul pentru pian şi orchestră, op. 188 de Sir Peter Maxwell Davies (solist: Marino Formenti), Earth Dances de Harrison Birtwistle.

Primul dntre cele două concerte din Festival ale Orchestrei din Paris va avea loc joi, 5 septembrie, la ora 19.30 la Sala Mare a Palatului. La pupitrul dirijoral se va afla Paavo Järvi. Solistă: Vilde Frang. În program: Hector Berlioz, Uvertura „Corsarul”, H 101; Benjamin Britten, Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 15; Camille Saint-Saëns, Simfonia nr. 3 cu orgă, în do minor, op. 78 (solist: Thierry Escaich).

Concertele de la Ateneu și Sala Palatului vor fi transmise integral la Radio România Cultural și  Radio România Muzical.

Câștigător al Premiului Grammy, Paavo Järvi este de trei ani director muzical al Orchestrei din Paris, contractul fiind prelungit până la sfârșitul sezonului 2015–16. Anul trecut, Paavo Järvi şi Orchestra din Paris au făcut un lung turneu asiatic (Japonia, China și Coreea), au apărut la festivalurile Bad Kissingen și Grafenegg și au concertat la Moscova, Tallinn și Aix-en-Provence.

În anul 2012, Paavo Järvi a primit în Franţa Ordinul de Comandor al Artelor, Ordinul Steaua Albă pentru contribuția sa remarcabilă la cultura estoniană şi a fost numit dirijor Orchestrei Simfonice NHK, post pe care îl va prelua începând cu sezonul 2015–16.

paavo jarvi

Paavo Järvi

În ultimii cinci ani, în calitate de director muzical al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt, Järvi a avut numeroase concerte în Japonia, China, Coreea și Taiwan, precum și la unele dintre cele mai importante festivaluri europene, inclusiv BBC Proms, Rheingau Musik Festival și la Robeco Summer Series, Concertgebouw (Amsterdam).

Paavo Järvi a fost director artistic al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen din 2004. În 2007 a câștigat prestigiosul premiu Deutschen Schallplattenkritik, iar în anul 2010 a primit premiul ECHO Klassik, Dirijorul Anului. A interpretat integrala  Simfoniilor lui Beethoven, împreună cu Orchestra din Bremen, pe scene din întrega lume: la Théâtre des Champs-Elysées, Beethovenhalle Bonn, Salzburg Festival, Minato-Mirai, Yokohama, Lincoln Center, Lanaudiere Festival și la Festivalul de Paște de la Varșovia (Warsaw Easter Festival).

În calitate de dirijor invitat, a susținut concerte cu Royal Concertgebouw, Orchestra Națională Rusă, Wiener Philharmoniker, Münchner Philharmoniker, Filarmonicile din New York și Cleveland,Chicago Symphony.

În sezonul 2010–11, Paavo Järvi a încheiat o perioadă de zece ani de mare succes ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Cincinnati, cu care a făcut nemeroase turnee și o  înregistrat șaisprezece CD-uri. Ca o recunoaștere a muncii sale pentru orchestră, a fost desemnat director muzical laureat.

Încă de la începutul carierei sale, printre prioritățile repertoriale ale lui Paavo Järvi a fost  promovarea unor lucrări ale colegilor săi estonieni, incluzându-i pe Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Lepo Sumera și Eduard Tubin. De altfel, el este consilier artistic la Orchestra Simfonică Națională a Estoniei și al Festivalului de Vară Järvi din Pärnu.

Cunoscută şi sub numele de Vilde Frang Bjærke, Vilde Frang s-a născut în 1986 la Oslo şi a început să cânte la vioară la vârsta de patru ani. În școală, a fost instruită, printre alţii, de către Stephen Barratt-Due de la Institutul de Muzică Oslo Barratt Due. A studiat la Hochschule für Musik und Theater Hamburg cu Kolja Blacher și în anul 2009 cu Ana Chumachenco la Academia Kronberg. A debutat la vârsta de 10 ani cu Orchestra Radio Norvegiană, interpretând Carmen Fantasy de Pablo de Sarasate.

Vilde_Frang

Vilde Frang

În 1999 a fost invitată de către Mariss Jansons să cânte cu Filarmonica din Oslo. De asemenea, a participat la un turneu prin Europa și Statele Unite, cu Anne-Sophie Mutter, interpretând Concertul pentru două viori de Bach. A interpretat muzică de cameră în compania unor artiști ca Martha Argerich, Yuri Bashmet, Renaud Capuçon, Gautier Capuçon, Gidon Kremer, Julian Rachlin și norvegienii Leif Ove Andsnes, Lars Anders Tomter și Truls Mørk. A apărut ca solistă în compania dirijorului Maxim Vengerov.

În anul 2004 a fost finalistă la concursul Eurovision Tineri Muzicieni din Lucerne, Elveția. În mai 2011, a făcut un turneu cu Filarmonica Nordwestdeutsche, interpretând Concertul pentru vioară de Sibelius. În iunie 2011, a susținut un recital la Academia Kronberg cu Michail Lifits.

Cântă pe o vioară Jean Baptiste Vuillaume, pusă la dispoziția ei de către Fundația Anne-Sophie Mutter.

Pușa Roth

 liber sa spun radio 3 net parteneri media festival george enescu

1 comentariu la „Primul concert al Orchestrei din Paris”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *