Programul Europa Creativă 2014–2020 a fost adoptat marți, 19 noiembrie 2013

europa-creativa-program-european

Parlamentul European a aprobat Programul „Europa Creativă” 2014–2020!

Sectoarele culturale și creative din Europa vor beneficia de un sprijin de 1,46 miliarde de euro pentru următorii șapte ani, în cadrul noului Program „Europa Creativă” al UE, aprobat astăzi în plenul Parlamentului European.

„Europa Creativă” se bazează pe experiența și pe succesul programelor Cultura și MEDIA, care au sprijinit sectorul cultural și cel al audiovizualului timp de peste 20 de ani. Noul mecanism de finanțare include un subprogram Cultura, destinat artelor spectacolului, artelor vizuale, patrimoniului și celorlalte sectoare culturale, precum și un subprogram MEDIA, care va finanța cinematografia și sectorul audiovizualului.

parlament-ue

O nouă componentă transversală va sprijini cooperarea în materie de politici culturale și va cuprinde și un mecanism de garantare financiară a împrumuturilor bancare pentru operatorii din acest sector. Capitalele europene ale culturii, Marca patrimoniului european, Zilele patrimoniului european și cele cinci premii europene pentru patrimoniu cultural, arhitectură contemporană, literatură, muzică și premiul MEDIA vor fi și ele sprijinite de „Europa Creativă”.

creativitate-comisia-europeana

Programul va fi adoptat definitiv de Consiliu (28 de state membre) în săptămânile următoare și va intra în vigoare în ianuarie 2014.

Primul apel pentru depunerea de proiecte va fi lansat în prima jumătate a lunii decembrie 2013, data exactă urmând a fi anunțată de Comisia Europeană în curând.

Comunicatul de presă în limba română, transmis de Comisia Europeană astăzi, 19 noiembrie 2013 poate fi accesat aici.

punctul de contact cultural

Cu ocazia adoptării Programului „Europa Creativă”, Punctul de Contact Cultural și MEDIA DESK România, din cadrul Centrului de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii, organizează un eveniment de prezentare a oportunităților de finanțare ale noului program-cadru în București, joi, 19 decembrie a.c.

Punctul de Contact Cultural (PCC) este un birou de promovare a Programului Cultura (2007–2013) în România. PCC funcţionează în cadrul Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, instituție publică în subordinea Ministerului Culturii, şi face parte din reţeaua europeană a punctelor de contact cultural. Misiunea PCC este să faciliteze accesul operatorilor culturali din România la finanţările Programului Cultura prin: informaţii actualizate despre oportunităţile existente, sprijin în găsirea de parteneri europeni pentru cooperare, asistenţă tehnică gratuită în completarea dosarelor şi promovarea proiectelor finanţate.

Adresa noastră este: Punctul de Contact Cultural (PCC), Strada Barbu Delavrancea nr. 57, etaj 1, sector 1, Bucureşti 011353, România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *