Programul zilei de vineri, 4 septembrie 2015

festivalul george enescu editia 2015

Sub bagheta lui Christian Thielemann, celebra Staatskapelle din Dresda (Ochetra Capelei de Stat din Dresda) este programată cu două concerte (vineri, 4 și sâmbătă, 5 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului), cuprinzând muzică de Enescu (Simfonia de cameră pentru 12 instrumente soliste), Beethoven (Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, solist: Yefim Bronfman), Bruckner (Simfonia nr. 6) și, în concertul de sâmbătă: Richard Strauss, lieduri (Letzte Lieder – Frühling – Malven – September – Beim Schlafengehen – Im Abendrot, orchestraţie de Wolfgang Rihm;  solistă Anja Harteros) și Simfonia Alpilor.

Christian_Thielemann__c__Matthias_Creutziger-950x631

Christian Thielemann

Înființată de Principele-elector Maurice de Saxa în 1548, Staatskapelle Dresden este una dintre cele mai vechi orchestre din lume și rămâne înrădăcinată în tradiție. Pe parcursul istoriei sale îndelungate, mulți dirijori și instrumentiști de rang internațional și-au lăsat amprenta asupra acestei orchestre.

În 22 septembrie 2008, Staatskapelle Dresden a sărbătorit 460 ani de existență.

Printre foștii directori ai orchestrei îi amintim pe Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber și Richard Wagner, care a numit acest ansamblu „harpa sa miraculoasă”. Lista dirijorilor notabili din ultimii 100 de ani îi include pe Ernst von Schuch, Fritz Reiner, Fritz Busch, Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Otmar Suitner, Kurt Sanderling, Herbert Blomstedt și Giuseppe Sinopoli. Orchestra a fost dirijată de Bernard Haitink în perioada 2002–2004 și, mai recent, de Fabio Luisi, în perioada 2007–2010. Începând cu stagiunea 2012–2013, dirijorul principal este Christian Thielemann. Singurul dirijor principal de pe viață al orchestrei a fost Sir Colin Davis.

Myung-Whun Chung este dirijorul principal invitat începând cu stagiunea 2012–2013.

Richard Strauss și Staatskapelle au avut o legătură strânsă timp de peste șaizeci de ani. Nouă dintre operele compozitorului au avut premiera la Dresda, între care Salomé, Elektra și Cavalerul rozelor, iar Simfonia Alpilor este dedicată acestei orchestre. Mulți alți compozitori renumiți au scris lucrări dedicate orchestrei sau care au fost cântate în primă audiție la Dresda. În 2007 Staatskapelle a reafirmat această tradiție introducând postul anual de „Capell-Compositeur”. După Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm a deținut acest titlu în stagiunea 2013–2014.

Sediul Staatskapelle este Semproper, unde interpretează în jur de 260 opere și balete în fiecare stagiune. În plus, ansamblul prezintă alte 50 concerte simfonice și de cameră și cântă la diverse evenimente muzicale în Frauenkirche, în Dresda.

Începând cu 2013,  Staatskapelle Dresden este orchestra rezidentă a Festivalului de la Salzburg, al cărui director artistic este Christian Thielemann.

La o ceremonie din Bruxelles din anul 2007, Staatskapelle Dresden a devenit prima – și singura până în momentul de față – orchestră căreia i-a fost decernat „Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului muzical al lumii”.

Vineri la ora 16.00, la Sala Mică a Palatului, în seria „ Repere ale muzicii contemporane românești” este programat concertul Trio Contraste (Ion Bogdan Ștefănescu, flaut, Sorin Petrescu, pian, Doru Roman, percuție). Program: L. Mețianu – Incantation, O. Nemescu – Spectacol pentru o clipă I, E.Wendel – Konvergent (p.a.a.), O. Nemescu – Spectacol pentru o clipă II, M. Marbe – Dialogi, O. Nemescu – Spectacol pentru o clipă III, D. Rotaru – Troițe, V. Munteanu – Două poeme, O. Nemescu – Spectacol pentru o clipă IV, N. Brânduș – Rhythmodia, O. Nemescu – Spectacol pentru o clipă V, A.Vieru – Design-Dasein, O. Nemescu – Spectacol pentru o clipă VI, A. Iorgulescu – Trident. Concert organizat în colaborare cu Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România și Muzeul Național „George Enescu”.

fazil-say

Fazil Say

La ora 16.30, la Ateneul Român, recitalul pianistului Fazil Say, cu program Chopin (Nocturna nr. 11 în sol minor, op. 37/1, Nocturna nr. 9 în Si Major, op. 32/1, Nocturna nr. 20 în do diez minor, op. postum, Nocturna nr. 14 în fa diez minor, op. 48/2); Debussy (La Cathédrale engloutie, Menestreli, Urme în zăpadă, Dansul lui Puck), Beethoven (Sonata nr. 14 în do diez minor, op. 27 / 2,  „Sonata lunii”; Sonata nr. 32 în do minor op. 111).

În prima zi de vineri din Festival, 4 septembrie, la Ateneul Român, în seria „Concertele de la miezul nopții” (ora 22.30) va putea fi ascultat Oratoriul „Paulus” de Mendelssohn-Bartholdy în versiunea orchestrei și corului „The King’s Consort”. Solişti: Carolyn Sampson – soprană, Hilary Summers – alto, James Gilchrist – tenor şi David Wilson-Johnson – bas.  Acest concert va fi transmis în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Pe site-ul „Liber să spun” puteți citi informații complete despre programul concertelor și recitalurilor programate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, biografii ale artiștilor, cronici muzicale și articole de sinteză. 

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu

 Vezi: Arhiva Festivalul Internațional „George Enescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *