Programul zilei

concerte 13 septembrie 2013 festival enescu

Un program integral de muzică franceză propune dirijorul Enrique Mazzola, care se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale D’Île-de-France, la Ateneul Român, începând cu ora 17.00. Solistă: Claire-Marie Le Guay. Vom asculta: Jacques Ibert – Bacchanale, Arthur Honegger – Concertino pentru pian şi orchestră, H 55, Maurice Ravel – Concertul pentru mâna stângă, în Re major op. 82, Darius Milhaud – Le Bœuf sur le toit, op. 58, Maurice Ravel – Suita nr. 2 pentru orchestră „Daphnis et Chloé”, op. 57b.

Primul conert susținut în cadrul Festivalului „George Enescu” de London Philarmonic Orchestra va avea loc la Sala Palatului, la ora 19.30. Dirijor: Vladimir Jurowski. Solistă: Anika Vavic. Programul cuprinde: Uvertura Marele Paşte rus, op. 36 de Rimski-Korsakov, Concertul nr. 3 în Do major pentru pian şi orchestră, op. 26 de Prokofiev, Simfonia nr. 1 în do minor, WAB 101 de Bruckner.

christian-zacharias-

Christian Zacharias

De la ora 22.30, la Ateneul Român, în cadrul seriei Concertele de la miezul nopții”, reîntîlnire cu Christian Zacharias, dirijor și solist, și Orchestra de Cameră din Lausanne, cu un prim program Mozart: Simfonia concertantă pentru vioară, violă şi orchestră, în Mi bemol major, KV 364 (soliști: François Sochard, Eli Karanfilova), Concertul nr. 15 în Si bemol Major pentru pian şi orchestră, KV 450, Simfonia nr. 40 în sol minor, KV 550. Concert prezentat de Enel.

Radio România Cultural și  Radio România Muzical vor transmite concertele de la orele 17.00 și 19.30 și 22.30.

Considerat unul dintre cei mai importanţi interpreţi ai muzicii lui Stravinski, Vladimir Jurowski s-a născut în Moscova, în anul 1972. Este fiul dirijorului Mikhail Jurowski şi nepotul compozitorului de muzică de film Vladimir Mihailovici Jurowski. Şi-a început studiile muzicale la Conservatorul din Moscova şi le-a continuat la Universitatea de Muzică „Carl Maria von Weber” din Dresda şi la Academia de Muzică „Hanns Eisler”, după ce familia sa s-a mutat în Germania, în anul 1990. A primit lecţii de canto de la Semion Skigin şi de dirijat de la Rolf Reuter şi Sir Colin Davis.

vladimir jurowski

Vladimir Jurowski

Avea 23 de ani când a debutat pe plan internațional la Wexford Festival (1995), în Irlanda, unde a dirijat Noapte de mai de Rimski-Korsakov. În același an a debutat spectaculos cu Nabucco la Royal Opera House Covent Garden. În 1996 s-a alăturat grupului de la Komische Oper Berlin (până în anul 2001), unde avea să devină prim-dirijor, un an mai târziu.

Începând cu anul 1997 Vladimir Jurowski a fost invitat de Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia, Opéra Bastille de Paris, Théâtre de la Monnaie Bruxelles, Maggio Musicale Festival Florence, Rossini Opera Festival Pesaro, Edinburgh International Festival, Semperoper Dresden și Teatro Comunale di Bologna (unde a fost dirijor principal între 2000 și 2003). În 1999 a debutat la Metropolitan Opera New York cu Rigoletto.

Vladimir Jurowski a ocupat poziția de director muzical la Glyndebourne Festival Opera (2001) și a fost numit dirijor principal invitat al London Philharmonic Orchestra (2003), devenind apoi, din 2007, dirijor principal al orchestrei. A deținut titlul de Artist principal al orchestrei Age of Enlightenment, iar în perioada 2005–2009 a fost dirijor principal invitat la Russian National Orchestra.

Vladimir Jurowski este invitat permanent al Filarmonicilor din Berlin, Oslo, Los Angeles, Viena, Royal Concertgebouw, Bavarian Radio Symphony, Philadelphia Orchestras, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Boston Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Chamber Orchestra of Europe, Staatskapelle Dresden, Tonhalle Orchester Zurich, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Chicago Symphony şi multe altele.

Jurowski poate fi urmărit la Metropolitan Opera (Jenůfa, The Queen of Spades și Hänsel und Gretel), Welsh National Opera (Parsifal și Wozzeck), Opéra National de Paris (Război şi pace), Scala din Milano (Evgheni Oneghin), Dresden Semperoper (Iolanta), Glyndebourne Festival Opera (Flautul fermecat, La Cenerentola, Otello, Macbeth, Falstaff, Tristan şi Isolda, Die Meistersinger von Nürnberg, Don Giovanni).

Vladimir Jurowski a făcut numeroase înregistrări, între care şi prima înregistrare a cantatei Exil a lui Giya Kancheli (ECM, 1994), L’étoile du nord de Meyerbeer (Naxos-Marco Polo, 1996) și Werther (BMG, 1999), dar şi multe înregistrări live ale unor lucrări de Brahms, Mahler, Rahmaninov, Turnage, Ceaikovski etc.

anika vavic

Anika Vavic

Anika Vavic este o pianistă extraordinar de talentată” spune Mariss Jansons, iar Zubin Mehta apreciază „tehnica sa strălucitoare și stilul sau inteligent și pasionat de interpretare.” De la primul concert desfășurat în orașul său natal, Belgrad, la vârsta de 8 ani, a excelat în recitaluri solo, concerte cu orchestra, apariții în programe de radio și TV, ca și în numeroase ansambluri camerale. Anika Vavic a început studiul la Viena la 16 ani cu Noel Flores, la Universitatea de Muzică și Arte Performative. A studiat cu Elisabeth Leonskaja, Lazar Berman, Oleg Maisenberg, Alexander Satz și Mstislav Rostropovich.

În 2001 a câștigat concursul Steinway din Viena, primind un premiu special pentru cea mai bună interpretare a lui Haydn. În noiembrie 2001 a primit o bursă din partea Centrului Herbert von Karajan din Viena și a Fundației Gottfried von Einem. În 2002 a primit Premiul național austriac pentru Femei în Artă.

Anika Vavic a debutat la Konzerthaus din Viena în 2003, interpretând Concertul în si bemol minor de Ceaikovski. Drept urmare, a fost aleasă pentru sezonul 2003–2004 de Musikverein și Konzerthaus pentru prestigioasa serie de concerte Rising Stars, care a dus-o în cele mai cunoscute săli de concerte din întreaga lume pentru recitaluri, între acestea și Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall (London), Concertgebouw (Amsterdam), Vienna Musikverein, Filarmonica din Köln, Cité de la Musique (Paris), Mozarteum (Salzburg) etc. Anika Vavic colaborează cu orchestre prestigioase, precum Mariinsky, Filarmonica din München sau Orchestrele Radio din Belgrad și Leipzig, în compania unor dirijori ca Valery Gergiev, Paarvo Järvi, Stefan Blunier sau Jorma Panula. Este invitata festivalurilor White Nights din St. Petersburg, Mikkelli din Finlanda condus de Valery Gergiev, Schubertiade Schwarzenberg, Grafenegg Festival, Heidelberger Frühling, Styriarte (Graz), Klangbogen (Viena), Festivalul Muzicii de la Istanbul.

După ce a înregistrat primul său CD cu Cvartetul „Amazonia” din Brazilia și a apărut în coproducția ORF și Musikverein a CD-ului său cu programul recitalului din seria Rising Stars, Casa de discuri Gramola a lansat recent un nou CD al pinaistei, cu opusuri de Beethoven, Schumann, Chopin și Prokofiev.

Pușa Roth

liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu35

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *