Proiectul „Dada Brancusi“ – premieră internațională la Viena

Plakat DADA BRANCUSI

eveniment liber sa spunInstitutul Cultural Român de la Viena prezintă premiera internaţională a proiectului Dada Brâncusi. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu şi Mihai Zgondoiu, un concept lansat în luna februarie la galeria de artă Galateca din Bucureşti. Artistul vizual Mihai Zgondoiu va participa la evenimentul de la sediul ICR Viena care va avea loc vineri, 18 martie, de la ora 19.00.
În contextul celebrării a 100 de ani de la debutul mişcării Dada şi a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, proiectul propune recitirea textelor, creațiilor și imaginarului sculptorului Constantin Brâncuşi printr-un filtru Dada. Vor fi expuse şapte printuri în ediţie limitată (fotografie şi poster art) semnate de Mihai Zgondoiu. Conceptul va fi completat de prezentarea în limba germană a şapte „pictopoeme“ scrise special pentru acest proiect de Dan Mircea Cipariu (în traducerea lui Ernest Wichner). De asemenea, va fi proiectat un material video realizat la vernisajul proiectului.

„Așa cum este promovat pe media electronică și chiar în spațiul nostru public, Brâncuși pare, de cele mai multe ori, că este un mesager al naționalismului, un neo-pășunist, un artist care datorează spiritual și chiar creativ spațiului mioritic. Ne-am propus să recitim, în manieră Dada, gândurile și textele scrise de Brâncuși, artistul lumii, fără diacritice, într-o manieră care a fost proteică și generatoare de idei novatoare prin manifest și prin felul în care este pus să lucreze hazardul, subiectivitatea și dicteul automat cu actul creației și chiar cu noi înșine. Astfel, o fărâmă dintr-un subiectiv lexic poetic și artistic al lui Brâncuși ni se oferă celor care mai avem curiozități și incertitudini. Această recitire, trece, într-un fel spontan, de felul înțepenit, grandilocvent și iconic în care ne celebrăm marile noastre personalități artistice. Și astfel, consecvent spiritului lui Brâncuși, îl redescoperim pe un artist prin joc superior și ingenuitatea de a (re)experimenta”. – Dan Mircea Cipariu.

„O (re)citire și o reinterpretare de formulă Dada nu ironizează și nu pune în umbră opera marelui sculptor Constantin Brâncuși, cel ce a găzduit de nenumărate ori în atelierul său parizian artiști și scriitori avangardiști precum Marcel Duchamp, Francisc Picabia, Tristan Tzara, Marcel Iancu, ci, mai degrabă, subliniază prospețimea actului creator de vocație experimentală. Act ce stă, de cele mai multe ori, între hazard și contemplare sau între dicteul automat și cercetare.” – Mihai Zgondoiu.

Evenimentul realizat în parteneriat cu galeria de artă Galateca din Bucureşti face parte din programul Tzara lui BrâncuȘI Sorescu prezentat de Institutul Cultural Român de la Viena în luna martie. Acesta cuprinde, pe lângă manifestarea Dada Brancusi. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu şi Mihai Zgondoiu, un eveniment organizat la Institutul Cervantes din Viena cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei (21 martie) şi proiectul BrâncuŞI SoresCU Brâncuşi, care va avea loc la sediul ICR Viena în data de 22 martie, cu participarea poetului Dan Mircea Cipariu şi a artisului Mihai Zgondoiu. Evenimentele sunt dedicate celebrării a 100 de ani de la începuturile mişcării avangardiste Dada (la 6 februarie 1916 s-a înființat „Cabaret Voltaire“ la Zürich), a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876), a 80 de ani de la nașterea lui Marin Sorescu (29 februarie 1936) și a 20 de ani de la moartea lui Marin Sorescu (8 decembrie 1996).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *