Promenada Operei

De șase ani consecutiv, la întâlnirea dintre vară și toamnă, Opera Națională București (ONB) dăruiește publicului un concert extraordinar în aer liber, cu acces gratuit: Promenada Operei.

În acest an, sâmbătă 1 septembrie 2012, de la ora 21.00, pe esplanada ONB spectatorii se vor reîntâlni cu fragmente cunoscute și îndrăgite din opere celebre precum Carmen de Georges Bizet, Nabucco de Giuseppe Verdi, Faust de Charles Gounod, Tosca și Turandot de Giacomo Puccini, Samson și Dalila de Camille Saint-Saëns. O prezență deosebită va fi Corul ONB, pregătit de maestrul Stelian Olariu, care își va da concursul alături de orchestra, soliștii și colaboratorii ONB, întregul eveniment desfășurându-se sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Ediția din acest an este realizată cu sprijinul Primăriei Sectorului 5.

Tot în acest an, Promenada se va desfășura și sub semnul proiectului european studiOpera, inițiat de ONB în colaborare cu Accademia di Teatro alla Scala și Svasta ICG Romania, proiect care a însemnat perfecționarea a numeroși angajați ai ONB și în cadrul căruia a luat națtere un Centru de orientare profesională pentru meserii legate de artele spectacolului.

Mare parte dintre soliștii care vor cânta la Promenada Operei au urmat cursuri de specializare în cadrul acestui proiect, ceea ce îi ajută în atingerea unor performanțe artistice deosebite.

Ediția din acest an va aduce mai multe noutăți și surprize pregătite pentru melomani: zone de fotografiere concepute special pentru public ca o invitație la joacă în lumea operei, o echipă de voluntari care va distribui programul serii în forma de evantai, chestionare care vor testa impactul evenimentelor ONB asupra publicului ș.a.

Pentru prima oara în istoria Promenadei, prezentatorii vor fi chiar artiști ai Operei Nationale București. Tenorul Vlad Miriță, care a reprezentat Romania la Eurovision în anul 2008 alături de Nicoleta Matei (Nico), și prim-balerina Monica Petrică. Cei doi artiști au făcut parte și dintre cursanții la programul de specializare propus de proiectul studiOpera.

Vă invităm să citiți un fragment din interviul oferit de tenorul Vlad Miriță, în prag de Promenadă.

Vlad Miriță, tenor al Operei Naționale București și cursant în proiectul studiOpera: Opera i-ar putea atrage pe spectatori cu mai mare succes dacă ar fi mai mult ajutată. Ar putea ușor să devină un loc mult dorit. Un desert rafinat pentru suflet.

Ai fost aplaudat de public în spectacolele Operei Naționale București, dar și în concerte și recitaluri organizate de alte instituții, ai devenit foarte cunoscut ca urmare a participării la Eurovision, cu melodia Pe-o margine de lume, interpretată alături de Nico (2008). Cum ai primit propunerea de a prezenta un eveniment de cultură, mai exact cea de-a șasea ediție a Promenadei Operei? Te-ai mai regăsit vreodată în această ipostază?

V. M.: Parcursul meu a fost încă de la început unul atipic. Am făcut Școala de Arte din Târgoviște și eram singurul dintre colegi care provenea dintr-un liceu fără tangențe cu muzica – majoritatea celorlalți erau de la liceul de muzică sau de la seminarul teologic. Am venit apoi în București unde am început cursurile la ASE și imediat am intrat în Corul Madrigal, unde eram singurul corist de la ASE. Ulterior, am câștigat Premiul I la Festivalul Mamaia, în 2002, și am devenit primul solist român care aborda stilul „crossover” sau „popOpera”, ceva nou pentru acest concurs. Atunci au fost persoane care au spus că o voce de tenor nu trebuia să participe la un festival pop…

În 2006 am fost acceptat ca solist de către directorul Operei Naționale București, Cătălin Ionescu-Arbore și comisia care se întrunise pentru o audiție informativă la recomandarea doamnei Smaranda Morgovan. Între timp am participat și la Eurovision, alături de o voce extraordinară a muzicii noastre pop, Nicoleta Matei (Nico) și tot așa… Acest parcurs atipic mi-a atras tot timpul critici și, în egală masură, aprecieri. Dacă m-aș întoarce în timp nu aș schimba însă nimic.

Legat de ipostaza de prezentator, vă pot spune că nu sunt la prima experiență de acest gen și am acceptat cu mare bucurie invitația. Am mai avut ocazia să mă regasesc în acest rol de câteva ori, cel mai notabil moment fiind acela de prezentator la Revelionul TVR 2010 când, alături de Delia Matache și Aurelian Temișan, am format un trio care a prezentat toate momentele pe parcursul întregii nopți și, în plus, am avut mai multe scenete muzicale.

Promenada Operei este un eveniment pe care l-am apreciat încă de la început. Am fost parte a acestui proiect de trei ori în calitate de solist și, acum, din nou puțin atipic, îl voi prezenta alături de superba mea colegă, balerina Monica Petrică.

Foarte puțină lume știe că deși îți dedici timpul muzicii, ești și absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE). De altfel, în cadrul proiectului european studiOpera, sub semnul căruia se va desfășura Promenada, ai urmat cursurile de specializare în management cultural și nu pe cele de canto.

Cum vei dori să îmbini pe viitor arta cântului cu managementul?

V. M.: Facultatea pe care am terminat-o m-a ajutat foarte mult. Cred că Dumnezeu m-a condus pe acest drum deloc întâmplător. Anii de studiu în ASE mi-au oferit o imagine mai profundă a tot ceea ce înseamnă știința economică și acum, după 7 ani, în anumite situații, mintea mea se racordează la lucruri pe care le-am învățat atunci. Mi-au plăcut foarte mult managementul și marketingul și îndrăznesc să spun că am un oarecare simț în aceste două direcții. Când a apărut oportunitatea acestor cursuri, mai mult decât binevenite, am solicitat cu mare interes cursurile de management cultural. M-am bucurat foarte mult să cunosc câțiva manageri italieni foarte bine pregătiți și totodată să constat că multe dintre concepțiile mele deja sedimentate erau corecte. Bineînțeles că am învățat și lucruri noi, specifice managementului cultural, foarte interesante și utile.

Pe viitor, cred că informația pe care am stocat-o legată de management și marketing în general și în special aplicate pe cultură mă va ajuta să gândesc proiecte realizabile pentru mine și pentru colegii mei.

Și mai este un aspect foarte important: sunt nenumărate cazuri de artiști, mulți foarte valoroși, care ajung la vârste înaintate cu mari probleme financiare, sau, în orice caz, departe de condițiile de trai firești pentru o personalitate marcantă fie ea din operă, teatru sau muzica ușoară. Se remarcă la artiști o oarecare lipsă de talent în a gestiona agoniseala după o carieră de succes. Mă doare sufletul când văd adevărați monștri sacri ai culturii românești în situații delicate sau chiar grave. Aici și Statul are o pată pe obraz, pentru că ar trebui să se preocupe de soarta elitelor culturii noastre. Este un viciu al sistemului capitalist. Sper ca mentalitatea pe care mi-am format-o în ASE să mă ajute să fiu în stare să previn un astfel de deznodământ și pentru mine, și pentru alți colegi mai boemi decât mine. Asta dacă îngăduie Dumnezeu să am ce gestiona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *