Radio România 85 (14)

istoria radioului la radio3net liber sa spun 85 ani 2013 1 noiembrie

ANII 1994–1998

1994

În anul 1994, conform Legii nr. 41 din 17 iunie, Radioteleviziunea Română se scindează în Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, care devin servicii publice autonome, de interes naţional şi independente editorial.

Tot în 1994, Radiodifuziunea organizează prima ediţie a Târgului de Carte „Gaudeamus”, târg care figurează astăzi în Catalogul Târgurilor de Carte de la Frankfurt.

Ianuarie: Revista „Panoramic Radio-TV” apare într-un nou format în culori.

12 ianuarie: Pe programul România Cultural, lunar, miercuri la ora 23.00, se difuzează un nou ciclu de emisiuni intitulat „Metamorfoze ale creaţiei muzicale”. Emisiunea îşi propune să interpreteze din perspectiva istorică aspecte ale procesului componistic.

15 ianuarie : Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu este marcată prin emisiuni speciale.

24 ianuarie: Se difuzează emisiuni speciale dedicate Unirii.

Februarie: Pe programul România Tineret o nouă emisiune dedicată dialogului cu micii ascultători, intitulată: „Alo, la telefon copilăria !” difuzată în fiecare sâmbătă la ora 18.00.

Februarie: Emisiunea „Mediateca” are în cuprinsul său o rubrică lunară, miercurea, dedicată drepturilor omului.

Martie: Apare Legea nr. 41, legea de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune.

Martie: Radio România Internaţional ocupă locul I la un concurs în Germania, organizat de „Assoziation junger Dx-er” (organizaţie a tinerilor ascultători ai emisiunilor pe unde scurte.

2 mai : Programul România Actualităţi emite şi în benzi de unde scurte 24 de ore pentru Europa şi SUA.

Mai: Pe Programul România Cultural, „Muzici tradiţionale româneşti” emisiune difuzată bilunar, joia la ora 12.30.

Mai: Noi emisiuni muzicale sub genericul „Aspecte ale interpretării actuale ale muzicii populare” , difuzate lunea, ora 12.30.

Mai: România Tineret inaugurează o nouă emisiune „Salvaţi de … telefon”.

Iunie : Cu prilejul împlinirii a 105 ani de la moartea lui Eminescu pe toate cele trei programe naţionale se difuzează o serie de emisiuni care evocă opera poetului: „Carte frumoasă cinste cui te-a scris”, România Cultural; „Restituiri din Fonoteca de aur – Mihai Eminescu” , România Actualităţi; „Lectura de la miezul nopţii – Proza fantastică de Mihai Eminescu”, România Actualităţi;

„Poezie universală”, versuri în traducerea lui Mihai Eminescu din opera lui Schiller şi Goethe, România Cultural.

Iunie: Cu prilejul aniversării naşterii compozitorului rus Igor Stravinski, România Cultural transmite emisiuni zilnice dedicate evenimentului.

Iunie: Radio România Internaţional a câştigat „Premiul Special pentru Promovarea Valorilor Româneşti” la prima gala publicitară Tritonic Media 1994. Premiul a fost acordat pentru modul deosebit de realizare a pliantelor ce conţin grila de programe a postului.

August: Canalul Radio România Tineret este primul canal FM stereo din România.

25 septembrie: Radio România Internaţional transmite prima emisiune în limba ucraineană, zilnic, la ora 17.00.

Septembrie: Radio România Internaţional, Secţia Română, lansează în eter prima emisiune difuzată sub genericul „Universul românesc al copilăriei” .

Noiembrie: Radio România Internaţional obţine medalia de argint TIB ’94 pentru mediatizarea manifestării expoziţionale peste hotare.

Noiembrie: La Stockolm s-a desfăşurat prima Conferinţă europeană pe teme muzicale şi de tineret ce vizează receptivitatea faţă de programele posturilor de stat în concurenţă cu cele particulare.

radio-romania

19 decembrie: Emisiunea „Noapte albastră”, România Actualităţi, între orele 24.00-3.00.

31 decembrie: Antena Bucureştilor emite pe frecvente speciale: 70,4 si 98,3 MHz programul special de Revelion.

 1995

Februarie: Pe Programul România Actualităţi debutează o nouă emisiune „Idei în actualitate” difuzată în fiecare marţi.

marin constantin

Marin Constantin

4 martie: Concert extraordinar al Corului Madrigal închinat dirijorului Marin Constantin cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani.

19 aprilie: Pe România Actualităţi, miercuri, la ora 16.10, o nouă emisiune a Direcţiei de Relaţii Externe „Magazin internaţional”.

Iunie: Programul postului Antena Satelor a crescut cu o oră; iar sâmbătă dimineaţa spaţiul de emisie este de trei ore.

Mihai_Eminescu

Iunie: Emisiuni dedicate comemorării morţii lui Eminescu: „Mihai Eminescu – valenţele polemice ale publicistici”, România-Cultural; „Eminescu, dincoace de romantism” la Universitatea Radio, Programul România Actualităţi; „Muzică inspirată de scrierile lui Mihai Eminescu” la România Cultural; „Eminescu şi literatura populară”, România Cultural.

August: Se difuzează Festivalul de Comedie la Teatrul Radiofonic, ediţia a VI-a.

studioul mihai zirra

După 1990, Studioul de teatru, T1, poartă numele regizorului Mihai Zirra

Octombrie: Debutează emisiunea „Între monolog şi dialog”. Se difuzează în fiecare marţi pe Programul România Cultural, la ora 18.30.

Octombrie: Radio România Actualităţi primeşte Medalia de Aur pentru modul în care a relatat despre desfăşurarea TIB’ 95, iar Radio România-Internaţional Medalia de Argint.

Noiembrie: Emisiunea „Cafeneaua teatrală nocturnă” în fiecare vineri la ora 0.05. Emisiunea îşi propune un dialog interactiv despre faţa nevăzută a teatrului.

1 decembrie: Emisiuni dedicate Sărbătoririi Zilei Naţionale: „Trei culori cunosc pe lume”, România Actualităţi; „Unirea de la 1918 în conştiinţa contemporanilor”, România Cultural; „Unirea văzută cu ochi de copil”, România Tineret.

24 decembrie: Nouă serie de emisiuni de divertisment pe Programul România Tineret, axată pe umorul mai multor naţiuni.

1996

Ianuarie: Radio România Internaţional realizează transmiuni prin satelit.

Februarie: Sâmbăta pe programul România Cultural se difuzează o nouă emisiune a Departamentului Teatru – Varietăţi, „Romanele teatrului”.

Martie: Începe un nou ciclu de conferinţe pe teme de istorie sub genericul „Universitatea Radio în fiecare zi de vineri” pe programul România Actualităţi, ora 21.00.

nokia telefon vechiIunie 1996, la Antena Bucureștilor se transmite prima emisiune realizată în direct cu ajutorul primelor telefoane mobile Nokia din România. Emsiunea s-a initiulat De la Podul Mogoșoaiei la Calea Victoriei, o istorie pe viu a celei mai importante străzi a Bucureștilor.

Iunie: Emisiunea „Muza cu har” primeşte Premiul al III-lea la Concursul de emisiuni „Prix musical de Radio Brno”.

Iulie: Pe Programul România Actualităţi, transmisiuni de la Olimpiada de la Atlanta.

August: Se inaugurează „Universitatea de vară Radio” la Sibiu. Scopul acestei universităţi era de a pregăti şi perfecţiona profesionişti în munca de radio în colaborare cu specialişti olandezi. Totodată începe să emită un nou post „Radio Cibinium”.

1 noiembrie 1996: Redacţia Teatru se reorganizează, iar Teatrul radiofonic primește oficial denumirea de Teatrul Național Radiofonic.

Noiembrie: România Cultural iniţiază emisiunea „Tentaţii culturale”, difuzată zilnic între orele 8.00–9.45. Această emisiune este una de informaţie culturală.

Noiembrie: Apare revista „Radio România”, revistă săptămânală ce conţine programul radio.

1997

Ianuarie: Pe programul România Cultural se transmite o nouă emisiune, de luni până vineri, spaţiu orar 16.20–16.45, „Vorba dulce românească”.

Februarie: La România Actualităţi o nouă emisiune, „Calendar. Săptămâna în evenimente previzibile”, ce cuprinde comentarii asupra evenimentelor politice la zi, la ora 11.08:

În fiecare marţi, la ora 11.08 la România Actualităţi, „Turismul pas cu pas”;

Vinerea, la ora 23.15, la România Actualităţi „Blitz-Observator”.

24 martie: Începe să emită Radio România Muzical.

25 mai: La Radio România Cultural debutează o nouă emisiune: „Polemica – arena ideilor”.

Iunie: Se difuzează noi emisiuni pe România Cultural astfel:

În fiecare zi de luni până duminică între orele 14.30–14.45 un flux de emisiuni concurs cu premii sub genericul „Filoculturalii”;

Duminică între orele 16.00–17.00, emisiunea „Comorile credinţei”;

Luni, marţi, miercuri şi vineri, emisiunea „Capodopera în episoade” la ora 20.00;

De luni până joi, între orele 23.30–23.50, radioprogramul „Discografia marilor interpreţi”;

În fiecare sâmbătă a sfârşitului de lună între orele 23.00–3.00, o nouă emisiune „Radio Radios, informaţii şi muzică”.

Iunie: Radio România Internaţional lansează o nouă emisiune, „Fonoteca de aur”.

Iunie: Pe postul România Muzical se difuzează o nouă emisiune, „Radio Tur”, de luni până vineri, emisiunea Secţiei de relaţii şi schimburi muzicale.

Septembrie: Radio România Tineret lansează un concurs cu public „O lume de celuloid” pe teme de cultură cinematografică.

Octombrie: „Ora românilor de pretutindeni”, Radio România Actualităţi, duminica de la ora 12.00 la ora 13.00.

Decembrie: Pe Programul Radio România Tineret începe difuzarea unei noi emisiuni, în fiecare miercuri la ora 12.45, „Audio dicţionarul de morală”.

Decembrie: Radio România Tineret lansează mai multe emisiuni: „Tunelul”, difuzată vineri la ora 22.30, „Confident” difuzată în fiecare luni la ora 22.30.

4 decembrie: Debutează pe postul Radio România Actualităţi, o nouă emisiune „Convorbiri fără frontiere – cultură în politică, politică în cultură”.

7 decembrie: Apare o nouă emisiune realizată de Iosif Sava, „Muzica – Literatură – Filosofie” difuzată săptămânal, duminica la ora 8.05.

13 decembrie: Pe programul România Tineret începe difuzarea unei noi emisiuni „Ora misterelor”.

1998

Martie: Revista „Radio România” primeşte „Premiul de onoare” din partea Uniunii Criticilor muzicali din România pentru reflectarea consecventă a vieţii muzicale româneşti.

12–13 martie: Societatea Română de Radiodifuziune organizează seminarul internaţional „Radioul pentru tineret – Tradiţie, provocare, perspective”. Tematica abordată a cuprins problemele specifice radioului public pentru tineret.

16 martie: Luni, între orele 22.30–23.30, pe Canalul România-Cultural se difuzează emisiunea „Accent – Radiografia evenimentului cultural al săptămânii precedente”.

20–22 martie: Se desfăşoară „Festivalul de cânt pentru copii şi tineret de la Skinnskaheberg” (Suedia). Corul de Copii Radio primeşte Marele trofeu.

14 iulie: Emisiunea „Mediateca”, România Cultural începe un nou serial pe teme de filozofie.

August: La Radio Iaşi se difuzează primul interviu realizat cu ajutorul calculatorului, în emisiunea „Sâmbătă cu prieteni” cu tema: „Cum trăiesc românii în America”.

Septembrie: Prima ediţie a „Seminarului Internaţional – Limba română – Mijloc de comunicare şi informare radiofonică” reuniune organizată prin participarea posturilor de radio ce transmit programe în limba română.

Octombrie :Radio Timişoara iniţiază o nouă emisiune „Tinerii şi arta muzicii”.

La 31 octombrie 1998 se înființează Editura Casa Radio, care editează CD-uri cu piese de teatru din Fonoteca de Aur, muzică de toate genurile, audiobook-uri, cărţi şi alte materiale care se află în patrimoniul Radiodifuziunii.

Un an mai târziu, se inaugurează subredacţia Studioului Teritorial Târgu Mureş, Antena Braşovului.

Documentar realizat de Pușa Roth și Costin Tuchilă

Episodul 15, anii 1999 – 2003, click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *