Radio România 85 (17)

ANII 2009–2013

2009

15 martie: Are loc cea de-a VII-a ediţie a Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi la Sala Radio.

17 martie: Bruxelles găzduieşte două recitaluri ale violonistului Alexandru Tomescu, acompaniat la pian de Horia Mihail.

29 Aprilie: Gala Premiilor Uniter 2009 premiază Teatrul Naţional Radiofonic pentru specatcolul radiofonic Ionesco, cinci piese scurte de Eugène Ionesco, în regia artistică a lui Alexandru Dabija, producţie a Teatrului Naţional Radiofonic.

La 1 noiembrie 2009, ziua în care SRR a împlinit 81 de ani, a fost lansat oficial procesul de digitalizare în SRR, fiind digitalizat primul document din Fonoteca de Aur a SRR și anume o conferință radiofonică din 1939 în lectura lui Nicolae Iorga, din ciclul „Sfaturi pe întunerec”, „Unităţi organice în viaţa statelor şi naţiunilor, discurs susţinut de Nicolae Iorga în data de 24 martie 1939, fragment al conferinţelor radiofonice „Sfaturi pe întunerec”.

În vara anului 2009, în pauza dintre stagiuni, Sala Radio – considerată din punct de vedere acustic cea mai bună sală de concerte simfonice din Bucureşti – şi orga – cea mai mare orgă de concert din Europa – au trecut printr-un amplu proces de renovare şi recondiţionare. Este vorba de prima renovare de la inaugurarea sălii în 1961. Pentru renovarea orgii, aceasta a trebuit demontată şi transportată în tiruri de mare tonaj în Cehia, – acolo unde s-au efectuat toate lucrările de restaurare. Componentele instrumentului au fost aduse în țară în ţară în noiembrie 2009, instalarea ei în Studioul de Concerte realizându-se până la sfârșitul anului.

orga salii radio

Inaugurarea sălii renovate s-a realizat la 30 octombrie 2009, printr-un concert de gală susţinut de Orchestra Naţională Radio cu ocazia Zilei Naţiunilor Unite.

În septembrie 2009, odată cu lansarea grilelor de toamnă, Radio România a radio romania 85lansat stream-uri de muzică populară, de muzică de operă şi de teatru radiofonic, pe site-urile sale proprii, precum şi două noi site-uri: www.politicaromaneasca.ro şi www.e-teatru.ro – primul portal de teatru radiofonic din România. Tot atunci are loc lansarea noului site al principalului post public de radio – Radio România Actualităţi (www.romania-actualitati.ro).

Septembrie: Redacția Teatru lansează site-ul teatru.ro, care transmite non-stop, cu programe ce se schimbă lunar, piese de teatru radiofonic.

2010

14 martie : Gala Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi.

La 16 martie 2010, după aproximativ două luni de acordaj, a fost inaugurată orga din Sala Radio, printr-un concert susţinut de celebra organistă Jennifer Bate.

În aprilie 2010, Radio România, prin Preşedintele Director General, a fost ales la Paris, cu unanimitate de voturi, membru al Comitetului director al Conferinţei Permanente a Audiovizualului Mediteranean (COPEAM).

15 septembrie : Radio România Actualităţi lansează emisiunea „La minut”.

În grila nouă, la Radio România Actualităţi (RRA), ştirile vor fi prezentate în formulă concentrată, de maximum 60 de secunde, în noua emisiune „La minut”, difuzată de luni până vineri, de la ora 14.00.

O altă noutate în grila de programe a RRA este emisiunea „Interviul serii”, care va aduce la microfon personajul-cheie al zilei, pentru dezbateri pe marginea evenimentelor curente.

Tot la RRA, radiojurnale la fiecare oră exactă a vârfului de audienţă: două ediţii a câte 15 minute (la orele 7.00 şi 8.00), care includ Revista Presei şi Revista Editorialelor, precum şi radiojurnale de şapte minute (ora 9.00) şi de 10 minute (ora 10.00), care conţin şi Revista Presei Economice.

20 noiembrie 2010: Se lansează la Radio 3Net emisiunea „Liber să spun”, dedicată profesiei de jurnalist, realizată de Nicoleta Balaci și site-ul cu aceeași nume, la adresa http://libersaspun.3netmedia.ro/.

2011

Cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii sunt celebrate luni, 21 martie, de la ora 19.00, la Gala Premiilor Radio România Cultural care se desfăşoară la Teatrul Odeon şi este transmisă în direct, conform tradiţiei, de Radio România Cultural şi TVR Cultural.

Susţinută editorial de „Matinal” şi „România împreună”, cele două emisiuni de prime-time ale Radio România Actualităţi, „Mişcarea de sănătate – ediţia 2011” este prima campanie pe termen lung iniţiată de un post de radio, care urmăreşte să-i îndemne pe ascultători la activităţi în aer liber, promovând în egală măsură o viaţă sănătoasă, turismul şi ecologia, pe tot parcursul anului.

În perioada 29 octombrie–6 noiembrie 2011, Radio România Cultural şi Teatrul Naţional Radiofonic participă pentru a treia oară la Festivalul Naţional de Teatru cu Secțiunea On air.

Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” a ajuns în luna noiembrie 2011 şi în singurul penitenciar pentru femei din România: cel de la Târgşor (lângă Ploieşti). A asculta muzică clasică într-un astfel de spaţiu a fost o provocare pentru toţi cei implicaţi: conducere, personal şi deţinute, însă rezultatele au fost unele surprinzătoare. Deţinutele au fost invitate să participe la un concurs : să scrie o compunere despre modul în care le-a influenţat muzica clasică, lucrările urmând să fie jurizate de Radio România Muzical, iniţiatorul proiectului şi cel care urma să ofere premiile, constând în cărţi şi CD-uri cu muzică clasică.

daniel-barenboim3

Daniel Barenboim

Pentru al 11-lea an consecutiv, Radio România Muzical preia în direct spectacolul care deschide stagiunea la Teatro alla Scala din Milano. Miercuri, 7 decembrie, de la ora 18,50, s-a transmis opera Don Giovanni de Mozart, cu o distribuţie de excepţie: Peter Mattei în rolul titular, Anna Netrebko – Donna Anna, Barbara Frittoli – Donna Elvira, Bryn Terfel – Leporello. Dirijorul spectacolului, celebrul Daniel Barenboim, cel care deţine începând cu stagiunea 2011–2012 şi funcţia de director muzical al Teatrului Scala din Milano.

În perioada 27–29 decembrie 2011 şi 3–5 ianuarie 2012, de la ora 23.00, pe frecvenţele Radio România Cultural din întreaga ţară au fost difuzate cele mai bune concerte ale „Stagiunii de Jazz”, un proiect conceput de Radio România Cultural în anul 2011, în colaborare cu Teatrul ACT şi cu sprijinul Formaţiilor Muzicale Radio.

În zilele de 15, 16, 19, 20, 21 decembrie 2011, ora 23.00, se difuzează în premieră absolută la Radio România Actualităţi, serialul de teatru radiofonic document Martori ai istoriei. Decembrie 1989–decembrie 2011 de Puşa Roth, regia Vasile Manta. Acesta este primul serial de teatru dedicat Revoluției Române.

În decembrie 2011 s-a înfiinţat Radio Chişinău.

2012

În Arhiva de istorie orală Radio România se păstrează un fragment dintr-un interviu cu profesorul şi academicianului George Oprescu, profesor la Academia Belle Arte. Mărturia sa, difuzată la radio în 1963, are o dublă valoare: aceea a omului care l-a cunoscut pe Brâncuşi şi aceea a specialistului, critic şi istoric de artă. Mărturia a fost redifuzată în 19 februarie 2012.

mario vargas llosa

Mario Vargas Llosa

19 aprilie : Interviu acordat la Madrid pentru Radio România de scriitorul şi jurnalistul Mario Vargas Llosa.

Radio România Cultural transmite în direct , duminică 15 ianuarie, de la ora 17.00, din Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, Gala Tinerilor Scriitori.

caragiale1

30 ianuarie–5 februarie: Săptămâna Caragiale la Radio România Cultural, cu prilejul Anului Caragiale.

Cele mai importante realizări ale anului 2011 în diferite domenii ale culturii sunt recunoscute şi celebrate luni, 19 martie, la ora 19.00, la a XII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural, desfăşurată la Teatrul Odeon şi transmisă în direct de Radio România Cultural şi TVR Cultural.

Radio Romania organizează în perioada 2–6 mai 2012, a VIII-a ediţie a Caravanei GAUDEAMUS – Carte de învăţătură Timişoara, într-un pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Victoriei.

centenar caragiale

În 4 iunie 2012 se lansează Portalul Centenar Caragiale, proiect al Radio 3Net „Florian Pittiș”, dedicat Anului Caragiale 2012, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea scriitorului (9 iunie 1912), realizat în spiritul misiunii radioului public de promovare a valorilor culturii naţionale. Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth. În premieră absolută la Radio România, portalul conține filme documentare. Ele sunt dedicate operei lui Caragiale la Radio. Adresa: http://centenarcaragiale.radio3net.ro/

Radiro

În perioada 23–29 septembrie 2012, la Sala Palatului și Sala Radio s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Orchestrelor Radio, RadiRo, organizat de Radio România. RadiRo și-a propus să aducă împreună în sala de concerte, pe de o parte, ansambluri radio de renume din întreaga lume și, pe de altă parte, publicul care până acum nu a putut să le asculte de cele mai multe ori decât pe calea undelor. La prima ediție au participat cu orchestre ce-au făcut deja înconjurul lumii pe calea frecvenței radio: Orchestra Simfonica Nazionale della RAI, BBC Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France şi Orchestra Națională Radio. Director artistic al festivalului: Christian Zacharias.

christian-zacharias-ateneul-roman-2011-concerte-schumann

Noiembrie: Pentru al treilea an consecutiv, Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, organizat de Radio România, a fost gazda seminarului „Talking Books”, iniţiat de Radio România în parteneriat cu EBU (European Broadcasting Union), eveniment dedicat posturilor publice de radio din reţeaua EBU. Ediţia din 2012 a propus spre dezbatere următoarele teme:„Radioul şi traducerile literare” şi „Rolul radiourilor publice în promovarea literaturii străine”. Seminarul a fost deschis de domnul Pierre-Yves Tribolet, Şef Euroradio Classics, care a apreciat efortul făcut de Radio România în organizarea deopotrivă a Târgului Gaudeamus cât şi a celei de a treia ediţii a Seminarului Talking Books şi a ţinut, de asemenea, să sublinieze buna colaborare dintre EBU şi Radio România derulată, în special, în zona transmisiilor muzicale.

Noiembrie: Radio România Cultural, în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi Asociaţia culturală Accendo, a propus publicului din alte şase oraşe ale României şi din Chişinău cea de-a doua ediţie a Turneului naţional „Flautul de Aur”. Între 6 şi 17 noiembrie 2012, Ion Bogdan Ştefănescu şi flautul său de aur, cu acompaniamentul pianistului Horia Mihail, încântă spectatorii din Bacău, Iaşi, Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu şi Chişinău cu lucrări semnate de Bach, Mozart, Dvořák, dar şi de compozitori ai secolului XX, precum Poulenc, Taktakeshvili sau Mower.

Marţi, 11 decembrie, ora 12.00, în foaierul Sălii Radio are loc conferinţa de presă prilejuită de lansarea unei serii de premiere radiofonice Caragiale realizate pentru Radio România Cultural de Teatrul Naţional Radiofonic. Un cvartet regizoral redutabil – Alexa Visarion, Alexandru Dabija, Alexandru Darie și Dragoş Galgoţiu – semnează regia unei serii de spumoase comedii radiofonice în închiderea Anului Caragiale, difuzate în premieră la Radio România Cultural: Nocturnele lu’ Leonida, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută şi D’ale carnavalului. La conferinţa de presă au participat preşedintele director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, regizorii semnatari ai producţiilor, redactorul şef al Teatrului Naţional Radiofonic, regizorul Attila Vizauer. Ovidiu Miculescua oferit o privire retrospectivă asupra evenimentelor culturale produse de Radio România în cursul anului 2012.

Ovidiu Miculescu PDG al SRR - Foto Alexandru Dolea

Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune

2013

Martie: Radio România Cluj a împlinit la mijlocul lunii 59 de ani. Postul public regional, cu o arie de acoperire ce cuprinde opt judeţe, este un vector determinant pe piaţa media din Transilvania.

Sâmbată, 12 aprilie, în foişorul din parcul Cişmigiu şi duminică, 13 aprilie, în cel din Parcul Herăstrău, Radio România Cultural, Asociaţia culturală Accendo şi ARCUB au organizat la două recitaluri informale ale pianistului Horia Mihail din cadrul proiectului Pianul Călător.

Miercuri, 17 aprilie., s-a deschis ediţia a 14-a a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca. Organizat de Radio România, în colaborare cu studioul regional Radio România Cluj.

Concertul Regal şi lansarea celei de-a doua ediţii (în limba engleză) a albumului special dedicat Majestăţii Sale Regele Mihai I al României At your service at all times… au constituit evenimentul prin care Radio România a marcat, sâmbătă, 11 mai 2013, la Sala Radio, Ziua Regalităţii.

29 mai: Radio România a fost decorată de Casa Regală cu distincția „Nihil Sine Deo” pentru serviciile aduse publicului românesc din întreaga lume, pentru patriotismul şi profesionalismul demonstrate în cei 85 de ani de emisie. Înalta decoraţie a fost inmanata de Alteta sa regala Principesa Margareta președintelui director general al Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu. Ceremonia a avut loc la Palatul Elisabeta.

Înalta distincţie al cărei nume este chiar motto-ul familiei regale a fost instituită în anul 2009 prin Ordinul Regelui Mihai, este limitată la 200 de membri şi se acordă pentru performanţe de înalt nivel. Doar două institții au mai primit până acum distincția Casei Regale Academia Română și Banca Națională.

everest

Duminică, 28 iulie a. c., ora 11.00, Radio România a găzduit prima conferinţă de presă a echipei de alpinişti români care a escaladat în premieră naţională Vârful Nanga Parbat din Himalaya, pe ruta Schell. În cadrul conferinţei de presă, desfăşurată în foaierul Central al Sălii de Concerte „Mihail Jora”, echipa formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, însoţită de managerul proiectului, Eugen Popescu şi de Paul Popescu, manager pentru relaţia cu mass-media, au oferit în exclusivitate detalii şi fotografii din cursul expediţiei. În semn de apreciere a extraordinarei lor performanţe, cei cinci alpinişti au primit medalii din partea Radio România, ei mulţumind radioului public pentru implicarea sa ca partener media în susţinerea expediţiei.

Târgul Gaudeamus Mamaia, ediţia a V-a, organizat de Radio România, echipa Gaudeamus şi Radio Constanţa/Radio Vacanţa, s-a desfăşurat în intervalul 11–15 august, sub semnul unei duble aniversări: 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România (1 noiembrie 1928) şi 20 de ani de la lansarea Programului Lectura – Târgurile Gaudeamus.

Festivalul-International-Grand-Prix-Nova---ma

Între 30 septembrie şi 5 octombrie 2013, Radio România a organizat primul Festival de teatru radiofonic din România, Grand Prix Nova. În această perioadă, în sălile de conferinţe ale Hotelului Continental, s-au desfăşurat audiţiile şi dezbaterile juriului şi creatorilor programelor înscrise în concurs, prilej pentru toţi cei prezenţi de a cântări noile tendinţe stilistice, precum şi viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă şi alertă schimbare. Festivitatea oficială de premiere a laureaţilor primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, în parteneriat cu URTI, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României şi sub patronajul Ministerului Culturii a avut loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Elisabeta. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi a domnului Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România, cărora li s-a alăturat domnul Nils Heyerdahl, Preşedintele Juriului, domnul Alain Masse, Directorul General al URTI, participanţii la festival şi reprezentanţi ai presei.

premii-grand-prix-nova-festival

Festivitatea de premiere, Festivalul Grand Prix Nova

1 noiembrie: Radio 3Net „Florian Pittiș” emite într-un nou format, atât ca design, cât și din punct de vedere tehnic: emisie HD și 3D, fiind primul post de radio pe internet, din Europa, în format 3D.

Radio România Cultural a lansat cu ocazia aniversării a 85 de ani de existență a Radioului trei noi proiecte multimedia: Revista literară radio, Revista teatrală radio, Revista muzicală radio (adresele: www.revistaliterara.radioromaniacultural.ro, www.revistateatrala.radioromaniacultural.ro, (www.revistamuzicala.radioromaniacultural.ro)

triptic-aniversar-la-teatrul-national-radiofonic-ce-stia-satul-saptamana-luminata-cerere-in-casatorie

Teatrul Naţional Radiofonic omagiază a 85-a aniversare a Radioului, prin montarea primelor trei piese de teatru radiofonic difuzate, în direct la Radio România, în 1929: Ce ştia satul de Valjan, Săptămâna luminată de Mihail Săulescu şi Cerere în căsătorie de Anton Pavlovici Cehov. Spectacolele radiofonice varianta 2013 au fost difuzate vineri, 1 noiembrie, de la ora 22.20, la Radio România Cultural.

Evenimente muzicale dedicate aniversării Radio România:

Duminică, 27 octombrie, ora 17.00 – 85 de ani de radiofolclor, genericul sub care Orchestra de Muzică Populară Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş, a prezentat concertul dedicat aniversării Radioului.

Luni, 28 octombrie, ora 19.00 a avut loc concertul Un secol de folclor coral românesc, susținut de Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Marţi, 29 octombrie, ora 19.00: Vă place Brahms?, recital al violoncelistului Răzvan Suma, la încheiera turneului.

Miercuri, 30 octombrie, ora 19.00 a avut loc concertul Orchestrei de Cameră Radio CAMERĂ  de arii şi duete sdin epoca barocului. Dirijor. Gabriel Bebeșelea. Soliști: mezzosoprana Ruxandra Donose, şi contratenorul Cezar Ouatu.

Joi, 31 octombrie, ora 19.00: concertul Orchestrei Naționale Radio.Dirijor : Cristian Mandeal, soliști: violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail. Programul a cuprins: Suita „Tablouri dintr-o expoziţie” de Musorgski–Ravel, Concertul în Do major pentru vioară, violoncel, pian, şi orchestră de Beethoven şi Suita pentru orchestră nr. 1 în Do major de George Enescu.

Vineri, 1 noiembrie, ora 19.00: recitalul de la Bucureşti al turneului naţional Vioara lui George Enescu, ediţia a II-a, susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail. În program: Beethoven – Sonata nr. 8 în Sol major pentru pian şi vioară, Enescu – Impromptu concertant în Sol bemol major pentru vioară şi pian, Ravel – Tzigane, rapsodie de concert, Tartini – Sonata în sol minor pentru vioară solo, „Trilul diavolului” şi Chausson – Poemul pentru vioară şi pian.

Duminică, 3 noiembrie 2013, ora 19.00: concertul Big Band-ului Radio. Dirijor: Ionel Tudor. Soliști: Analia Selis, chitaristul argentinian Julio Santillan şi violoncelistul Răzvan Suma.

Documentar realizat de Pușa Roth și Costin Tuchilă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *