Radu Mihăileanu, distins cu Premiul Vento d’Europa la Festivalul de Film de la Ventotene

radu mihaileanu

Organizat cu sprijinul MIBAC – Ministero per i Beni e le Attività Culturali, Festivalul de Film de la Ventotene aduce din nou în prim-plan cinematografia internațională, o atenţie deosebită îndreptându-se către filmele de autor. Festivalul se desfăşoară în perioada 25 iulie–2 august 2013, fiind programată o săptămână de proiecţii.

Evenimentul cuprinde o gamă largă de subiecte, evitând, în mod deliberat, axarea pe o singură temă, în scopul de a face cunoscuţi autori, actori şi lucrări diferite.

festival film ventotene

Anul 2013 aduce şi o noutate importantă. Premiul Vento d’Europa va fi acordat, pentru prima dată, unui artist care, prin lucrările sale, a promovat ideea unei culturi europene. Un omagiu trebuie adus lui Ernesto Rossi şi Altiero Spinelli, cei care, în urmă cu șaptezeci de ani, au scris „Manifesto di Ventotene”, dorind să sublinieze ideea că cinematografia este o artă care face întotdeauna posibilă construirea de poveşti înţelese de toţi. Premiul Vento d’Europa 2013 îi va fi acordat anul acesta lui Radu Mihăileanu, regizor, producător și scenarist român naturalizat francez, care a realizat filme de o extraordinară intensitate, printre care: Train de vie/Trenul vieţii (1998), Va, vis et deviens/Trăieşte! (2005), Le concert/Concertul (2009), câștigătoare a numeroase premii.

Accademia di Romania este partener al evenimentului.

va vis et deviens

Imagine din filmul Va, vis et deviens de Radu Mihăileanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *