Recital Duo Claudia Bara (pian) şi George Tudorache (vioară) la Viena

classical-music-history_

Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României la Viena organizează vineri, 22 ianuarie 2016, de la ora 18.00, un recital de muzică clasică în interpretarea pianistei Claudia Bara şi a violonistului George Tudorache. Programul serii cuprinde compoziţii de George Enescu, César Franck, Fritz Kreisler şi Franz Waxman. Evenimentul se desfășoară cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române și marchează deschiderea în 2016 a Stagiunii muzicale de la sediul ICR Viena (Argentinierstraße 39, 1040 Viena).

Claudia Bara

Claudia Bara

„Pianiste au jeu souple et raffiné” (revista „Classica”, Paris 2012), Claudia Bara (n. 1982) profesează din 2007 în Belgia, având o intensă activitate concertistică internațională. Profesor invitat în cadrul Institutului de muzică și pedagogie din Namur (Belgia), Claudia Bara a colaborat de asemenea cu „Chapelle Musicale Reine Élisabeth”, instituție de formare solistică de excelență. Fidelă muzicii de cameră, Claudia Bara își face frecvent apariția alături de muzicieni de renume: Tatiana Samouil, Justus Grimm, Philippe Bernold, Gérard Caussé, precum și primii laureați ai Concursului „Regina Elisabeta“: Ray Chen, Lorenzo Gatto, Ilian Garnet. Albumul „Enescu-Chamber Music“, înregistrat la Paris în 2011, s-a bucurat de un succes de critică deosebit, fiind desemnat „The Reccording of the Year” („Gramophonne“ – Londra, 2012) și recompensat cu distincția „5 Diapason” (Paris, 2012). Alături de George Tudorache (violonist) și Johann Bohorquez (violoncelist) a inițiat în 2014 „Eliade Piano Trio“. Ansamblul cameral se bucură de succes în urma concertelor din Belgia, Franța, Germania.

Claudia Bara a început studiul pianului la vârsta de 5 ani, la Tulcea. A urmat studiile la Colegiul Național de Muzică „Dinu Lipatti”, la Universitatea Națională de Muzică din București și la Conservatorul Regal din Bruxelles. O bursă de studii Socrate-Erasmus i-a permis un an de perfecționare la Universitatea de Arte din Portugalia. Obține premii la competiţii naţionale şi internaţionale: Festivalul „W.A. Mozart”, „Jeunesses Musicales”, „Lorry Walfish”, „George Enescu – Impresii din copilărie”, „George Georgescu”, „Ferdinard Weiss”.

George Tudorache

George Tudorache

Absolvent cu cea mai înaltă distincție a Conservatorului Național Superior din Paris în 2010, George Tudorache (n. 1987) este actualmente prim concert-maestru al Orchestrei Philharmonique Royal de Liège. Parcursul său solistic punctează apariții alături de orchestre prestigioase precum London Symphony Orchestra, Bucharest Symphony Orchestra, New Europe Chamber Orchestra, Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Orchestre de chambre de Wallonie. În calitate de concert-maestru invitat, George Tudorache colaborează frecvent cu orchestre de succes: London Symphony Orchestra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Philharmonique de Radio France, Orchestra Operei din Valencia,  Royal Flemish Orchestra, Orchestre Capitol de Toulouse, WDR Köln Philarmonie, Orchestre National de Lyon, sub bagheta unor dirijori celebri: Valery Gergiev, Kirill Petrenko, Zubin Mehta, Esa Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Placido Domingo, Myung-Whung Chung, Yukka Pekka Saraste. Laureat la multiple competiții internaționale, printre care Rodolfo Lipizer 2012, Colmar – Strasbourg 2010 sau Flamme – Paris 2009, George Tudorache obține în mai 2015 o distincție de semifinalist al concursului internațional „Regina Elisabeta“ de la Bruxelles.

Concertul va fi precedat de vernisajul expoziției de fotografie Interludii – în cheie fotografică, semnată de Cornel Brad. Expoziţia poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 22 ianuarie–5 februarie 2016, de luni până vineri, între orele 10.00–18.00.

 Vezi: Arhiva categoriei  Muzica

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *