Remember: Portret Ștefan Iordache de Annie Muscă

stefan iordache portret de prof. Adelaida-Mateescu

annie musca eterne reveniri in luna septembrie portrete actoriAstăzi, 14 septembrie 2014, ne amintim de actorul Ștefan Iordache (3 februarie 1941–14 septembrie 2008).

La doar 67 de ani, actorul botezat cu nume de sfânt, care întruchipase peste 100 de personaje, impresionându-și admiratorii cu puternica-i personalitate, se stingea departe de Gruiu, pământul lui românesc, chiar de Ziua Crucii pe care și-o făcea de fiecare dată în intimitate, când își ridica ochii spre cer.

Vibrație.

Rigoare.

Finețe și tensiune într-o armonie perfectă.

Trup grăitor și fascinație.

Ștefan Iordache arzând…

Actorul care își împuternicea eroul în scenă, venind la teatru cu trei ore înainte de spectacol pentru a-și intra în rol.

Actorul și magnetismul său.

Poate explicația neputinței spectatorilor de a părăsi sala la căderea cortinei…

Stefan_Iordache foto yorick

Ștefan Iordache. Foto: Yorick.ro

Cum să te împotrivești să-l păstrezi în amintire pe cel care la doar 22 de ani intra în rubrica remember annie musca revista teatrala radiopielea unui veritabil actor și, timp de câteva decenii, avea să-l facă pe semenul său dependent de teatru și de cinema?!

L-ai putea uita vreodată pe actorul înzestrat cu o forță de nestăvilit pe scenă?! L-ai putea ignora pe cel care încă din studenție risipea printre colegi energii nebănuite?!

Regizorii de teatru și de film i-au pus pe umeri roluri grele pe care le-a purtat cu dăruire și cu o incredibilă forță.

Ștefan Iordache a transferat pe scenă profunzimile fiecăruia dintre personajele sale…

Cronicile erau toate în favoarea lui. Chiar și presa internațională rămânea mută la vitalitatea actorului român care numea noroc ajutorul primit de la Cel de Sus. Citește integral în Revista Teatrală Radio. Amplu portret monografic, caracterizări și referințe critice, rolurile lui Ștefan Iordache pe scenele teatrelor, la televiziune și la Teatrul radiofonic, interviu cu Ștefan Iordache, filmul „Cel mai iubit dintre pământeni” (integral), cântece interpretate de Ștefan Iordache, fragmente din mari spectacole de teatru radiofonic, fotografii.

Reamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna septembrie 2014 actorului ȘTEFAN IORDACHE. 

Annie Muscă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *