Remember: „Silviu Stănculescu” de Annie Muscă

Silviu_Stanculescu la rubrica remember rev teatrala radio

Revista Teatrală Radio

eterne reveniri in luna lui ianuar annie muscaAstăzi, 24 ianuarie 2014 ne amintim de actorul Silviu Stănculescu (24 ianuarie 1932–23 octombrie 1998).

Apreciat actor de teatru și film, înzestrat cu voce formidabilă și prezență distinsă pe scenă sau pe ecran. Unul dintre absolvenții Promoției de Aur a Teatrului Românesc care a jucat pe scene bucureștene, dar și pe Marele Ecran în aproape 50 de filme artistice; un actor și zeci de personaje în piese de teatru radiofonic sau în piese de teatru pentru televiziune; înfățișare agreabilă înrubrica remember annie musca revista teatrala radio emisiuni de divertisment alături de minunați actori români.

Cine l-a uitat pe Silviu Stănculescu în postura ideală de prezentator la ediția din 1969 a Festivalului Internațional Cerbul de Aur de la Brașov? Sau cine nu și-l amintește în zecile de recitaluri de muzică și poezie realizate în Radio sau pe scenă sub bagheta unor regizori consacrați?

Repere biografice

După mărturisirile actorului din cartea autobiografică Sunt un om obișnuit…, apărută postum la Editura Semne, în 2002, aflăm că s-a născut la Timișoara, în cartierul Fabrik, nu departe de Parcul Rozelor, pe Strada Cantacuzino, la nr. 2, din părinți olteni, Dumitru și Virginia. Rădăcinile materne și paterne erau alese, Silviu bucurându-se de o creștere și o educație pe măsură. Bunicul din partea tatălui, mare proprietar de prăvălii, se trăgea din Dioști-Romanați, iar bunicul matern, diriginte al Poștelor din Timișoara, venea din Studinița-Romanați, alături de Elena, învățătoare cu rădăcini mehedințene.

silviu stanculescu sunt un om obsinuit

Să ne întoarcem la părinții actorului pe care nu i-a uitat o clipă și cărora le-a purtat mereu recunoștință! Mama – Virginia – o femeie înaltă și frumoasă, iar tatăl – Dumitru – primul dintre cei 12 copii ai familiei Stănculescu, preocupat de filozofie, poezie și psihologie, devine absolvent al Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București. Împrejurările istorice și situația familiei îl readuc în localitatea natală – Corabia, apoi îl apropie de Timișoara unde va deveni profesor de matematică și contabilitate, iar mai târziu director al Școlii Elementare de Comerț din oraș. Acolo se îndrăgostește de Virginia Mărineanu, absolventă a Pensionului, care îi va devenie soție în 1929.

La 24 ianuarie 1932 venea pe lume Silviu-Mihail, iar Virginia și Dumitru deveneau pentru a doua oară părinți. Înaintea lui cu doi ani, se născuse Valentin pe care aveau să-l piardă la vârsta de 6 ani din cauza unei epidemii. În urma lui, sufletele părinților au rămas în amărăciune și suspin. La scurt timp vor părăsi cu toții Timișoara pentru Caracal, unde bunicul Dumitrache Stănculescu rămăsese singur și avea nevoie de îngrijiri. Era anul 1936… Din acel moment începea un lung șir de peregrinări de la Caracal la Timișoara, la București și Târgoviște, din nou la Caracal… Necazurile vieții nu vor da tihnă familiei actorului. Pierderea fiului cel mare și moartea tatălui îl vor zdruncina psihic pe profesorul Stănculescu (tatăl lui Silviu), motiv pentru care va fi internat într-un sanatoriu din Sibiu. Iată de ce Silviu va fi privat de protecția paternă o perioadă îndelungată de timp.

silviu stanculescu la zece ani foto volum stanculescu editura semne

La 10 ani

Era anul 1937, iar personajul nostru în vârstă de 5 ani, copilul cuminte și sfios, înzestrat cu un simț artistic deosebit, ieșea pentru prima oară la rampă. Pentru Serbarea de Crăciun din Caracal fusese distribuit în piesa Pruncul din Vicleim de Victor Ion Popa. Prin 1942, alături de mamă, Silviu va reveni la Timișoara, unde va începe studiul la Școala „Spiru Haret”, dar firea sa poetică îl va purta zile întregi pe minunatele străzi ale orașului de pe Bega, uitând să mai revină la școală. Iubea și filmul atunci în vremuri de război. Mergea la matinee la cinematografele „Lira”, „Freidorf”, „Fratelia” sau „Apollo”, iar absențele se adunau îngrijorându-l pe bunicul din partea mamei unde locuia în acea perioadă. Pentru fuga de la școală, Silviu, cu îngăduința mamei și a bunicului, a primit clasica pedeapsă școlară de a fi bătut la fund cu pantalonii jos în fața clasei. Elev bun și creativ, începe să guste serile de operă în următoarea clasă de liceu. Cum se strecura în sală? Prin actrița Margot Boteanu Păcuraru – mama unui coleg de clasă. Așa a văzut Silviu foarte de aproape Tosca, Aida, Văduva veselă sau Liliacul, cu Ana Rosza Vasiliu, Lia Popp, Lia Hubic… Citește integral în Revista Teatrală Radio. Cu fragmente din emisiuni tv și piese de teatru radiofonic, filmul „François Villon, ce poète et vagabond (Poetul vagabond)”, de Sergiu Nicolaescu, 1987, integral.

Annie Muscă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *