Remember: Ștefan Mihăilescu-Brăila

stefan-mihailescu-braila remember

Revista Teatrală Radio

eterne reveniri in luna lui faurar annie musca portrete mari actori romaniAstăzi ne amintim de actorul Ștefan Mihăilescu-Brăila (3 februarie 1925–19 septembrie 1996).

Iubea dramele pentru profunzimea lor, dar devenise genial în comedie. Urmărea tipologii umane în stradă, iar pe scenă intra în personajul negativ renunțând la sine. Învăța rolul cu o repeziciune debordantă și era extrem de exigent, trudind pentru fiecare personaj în parte. Marii regizori l-au ales să joace în peste 60 de pelicule cinematografice, iar regizorii artistici l-au distribuit în peste 250 de piese de teatru radiofonic. Realizatorii de televiziune au pus ochii pe el de la venirea în București, înrolându-l în revelioanele-maraton ale Televiziunii Române.

Actorul descins din cosmopolita Brăilă…rubrica remember annie musca revista teatrala radio

Ştefan Mihăilescu-Brăila s-a născut la 3 februarie 1925 la Brăila, iar copilăria a fost diferită de a celor fericiți de soartă. Crescut fără tată și privat de dragostea mamei, Ștefan va fi marcat pe viață de lipsa afecțiunii materne. A primit, în schimb, toată grija bunicii Ioana.

Urmează clasele primare în localitatea natală, iar în 1940 termină cursurile Liceului Industrial. Era extrem de talentat. În școala primară recita cel mai bine, iar în liceu își imita profesorii. În 1943 era deja membru al Cercului Cultural din Brăila. Lipsurile traiului îl învățaseră prea harnic poate. Salahor, hamal sau funcționar, Ștefan trecea frecvent și pe la cinema, de unde, se pare, împrumuta personaje pe care apoi îi plăcea să le joace în stradă cu prietenii. Ar fi vrut să ia chiar Drumul Făgăduinței, pe un vas din Portul Brăila, dar se închiseseră granițele.

biografie artistică stefan mihailescu braila annie musca

Ștefan Mihăilescu-Brăila

În 1947 termină Conservatorul de muzică şi artă dramatică „George Cavadia” din Brăila, apoi, din 1949, se angajează la Teatrul de Stat din oraș (Teatrul „Maria Filotti”). Pentru că acolo erau doi Ştefan Mihăilescu, viitorul nostru actor își atașează la nume „Brăila”, după numele de familie al bunicii și așa va rămâne în istoria teatrului și cinematografiei românești. Fără studii de specialitate, Ștefan Mihăilescu-Brăila s-a format jucând în cadrul mișcărilor de teatru pentru amatori, ca și Gheorghe Dinică sau Vasilica Tastaman. La Ilie bun si vesel, Poveste de dragoste, Burghezul gentilom, Bădăranii, O scrisoare pierdută, Ultima oră sau Nunta lui Krecinski sunt câteva dintre piesele în care a jucat Mihăilescu-Brăila pe scena teatrului brăilean. Citește integral în Revista Teatrală Radio. Cu scenete TV, fragment de film, fragment din „Napoli, orașul milionarilor” de Eduardo de Filippo; „La un pas de moarte” de Ilf și Petrov, integral.

Annie Muscă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *