Revista Teatrală Radio a împlinit un an

reviste online

Proiect Radio România Cultural, site-ul Revista Teatrală Radio a împlinit astăzi, marți, 21 octombrie 2014, un an de funcționare

Realizată de o echipă de redactori și realizatori din cadrul redacțiilor Teatru și România Cultural ale Societății Române de Radiodifuziune, această publicație online, în format multimedia, s-a lansat cu ocazia aniversării a 85 de ani de existență a Radio România (1 noiembrie 2013). Primele postări pe site: 21 octombrie 2013. Redactor șef: Attila Vizauer. Realizator site: Costin Tuchilă.

În paginile ei citiți zilnic informații, articole de sinteză, cronici de teatru despre spectacolele care se joacă în teatrele din România, despre festivalurile de teatrucronici ale spectacolelor de teatru radiofonic și de teatru tvinterviuri cu oameni de teatru, reportaje, cronici de carte, eseuri, portrete și evocăriretrospective, dar și corespondențe din străinătate.

revista teatrala radio liber sa spun

Fiind o publicație online, cu posibilități mai mari față de presa tipărită în privința actualizării informației, ne-am propus – și am reușit până astăzi – ca în fiecare zi, inclusiv în zilele de sărbătoare, să ieșim în întâmpinarea vizitatorilor/cititorilor virtuali cu postări noi și să dăm site-ului o formă grafică atrăgătoare.

eterne-reveniri remember annie muscaRubrica Remember de Annie Muscă, inițiată în 1 ianuarie 2014 sub semnul „eternelor reveniri”, vă readuce în atenție mari actori români, cu rigoare calendaristică: în ziua în care s-au născut sau au trecut în neființă. Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloace multimedia, Revista Teatrală Radio a dedicat, începând din martie 2014, câte o lună unui mare actor român: Gina Patrichi (martie), George Constantin (mai), Irina Petrescu (iunie), Coca Andronescu (august), Ștefan Iordache (septembrie), Adrian Pintea (octombrie). În lunile respective, în programele Teatrului Național Radiofonic difuzate la România Cultural am cuprins spectacole reprezentative pentru acești actori, organizând evocări și audiții la Clubul Ramada-Majestic din București.

Revista Teatrală Radio este singura publicație de astăzi care alocă sistematic spațiu cronicii de teatru radiofonic și cronicii de teatru tv. 

cronica de teatru radiofonic in revista teatrala radioIntenția noastră, materializată începând din 5 ianuarie 2014, a fost să relansăm o specie publicistică absentă de multă vreme din peisajul presei românești: cronica de teatru radiofonic. Dacă răsfoiți colecțiile marilor reviste, veți observa că altădată emisiunile Radio se bucurau de consemnări și analize publicistice. Așa încât am considerat că e de datoria noastră să relansăm pe acest site cronica de teatru radiofonic, referitoare atât la spectacolele în premieră, difuzate astăzi, dar și la spectacole difuzate în reluare pe posturile Radio România.

Secțiunea rezervată Teatrului Național Radiofonic cuprinde detalii referitoare la premierele TNR, dar și la piese din Fonoteca de Aur, cu ocazia redifuzării lor pe post, recomandări din programul teatrului radiofonic (emisiunea săptămânală Revista Teatrului revista teatrului national radiofonicNațional Radiofonic în noul format, online, începând din 4 noiembrie 2013), prezentări ale pieselor de teatru radiofonic pentru copii, opinii despre piesele difuzate, despre audițiile Teatrului Național Radiofonic la Clubul Ramada-Majestic din București, recitaluri și emisiuni publicistice și de critică și istorie a teatrului românesc și universal, realizate de Redacția Teatru: Cinci personaje în interpretarea unui actorThaliafestDe la arlechinClasicii dramaturgiei universale, Oglinda firii. O pagină este dedicată Istoriei Teatrului Național Radiofonic de la începuturi (1929) până în prezent.

Fragmentele din spectacolele de teatru radiofonic, ca și cele mai multe dintre interviurile și reportajele pe care le publicăm sunt editate în format multimedia (audio-video).

O altă pagină a site-ului, Din istoria teatrului românesc, va cuprinde articole dedicate unor momente importante și unor mari personalități din istoria teatrului românesc, precum și documente de arhivă.

Revista Teatrală Radio este deschisă atât specialiștilor, nume consacrate ale teatrologiei și publicisticii teatrale, cât și tinerilor care se specializează în acest domeniu.

Mulțumim colaboratorilor pentru încredere, fidelitate și promptitudine, mulțumim secretariatelor literare ale teatrelor și mulțumim cititorilor pentru atenția cu care ne urmăresc!

Costin Tuchilă

În paginile site-ului: gânduri și aprecieri ale cititorilor și colaboratorilor. Vezi: Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *