Richard Burton

annie musca despre richard burton calendar

calendarDacă cinefilii și-l amintesc din filmul The Robe (1953) de Henry Koster sau Cleopatra (1963) de Joseph L. Mankiewicz, din The Night of the Iguana (1964) de John Huston sau pelicula Who’s afraid of Virginia Woolf? (1966) de Mike Nichols, iubitorii de teatru nu i-au uitat prestațiile din Othello sau Hamlet, și nici din Doctor Faust sau din Camelot, în care îl întruchipează ca nimeni altul pe Regele Arthur, alături de minunata actriță Julie Andrews, în rolul Reginei Guinevere, în anii ’50–’60, pe Broadway. Impresionant de aflat că celebrul actor a fost și protagonistul unui film semnat de Jean Negulesco, regizorul american de origine română, The Rains of Ranchipur (1955), o ecranizare a romanului lui Louis Bromfield, apărut în 1937.

richard burton annie musca biografie film camelot

Născut la 10 noiembrie 1925, în Pontrydyfen, un sat minier din Țara Galilor, Richard Burton, pe numele său adevărat, Richard Walter Jenkins, viitorul actor a fost penultimul copil din cei treisprezece ai unei familii de confesiune presbiteriană. Deși era pasionat de studiu și, în special, de literatură, pe la 16 ani, Richard a fost nevoit să-și abandoneze studiile pentru a se putea întreține. Fostul său profesor, Philip Burton ( de la care va împrumuta numele după adopție) îi recunoaște talentul și îl sprijină să-și reia studiile. Astfel în 1943, la vârsta de 18 ani, Richard Burton este autorizat să se înscrie la Exeter College, din prestigioasa Universitate Oxford, doar pentru 6 luni, atât cât îi permitea serviciul militar la Royal Air Force.

richard burton Înrolat la Royal Air Force

Înrolat la Royal Air Force

Richard Burton debutează în cinematografie în 1949 cu filmul The Last Days of Dolwyn de Emlyn William, dar cucerește Hollywood-ul cu rolul său din My Cousin Rachel (1952), apoi cu cel din filmul The Robe (1953) de Henry Koster care îi aduc celebritatea și nominalizări la Premiile Oscar.

1954 a fost și anul debutului său în Radio, ca narator al Under milk wood de Dylan Thomas (1914–1953), poetul său favorit devenit bun prieten, o dramă radiofonică transpusă de Andrew Sinclair, în 1972, pe Marele Ecran cu însuși actorul Richard Burton în distribuție. Deși a fost nominalizat de șapte ori la Premiul Oscar, niciodată nu l-a câștigat. Actorul a fost o prezență activă și în serialele de televiziune BBC.

richard burton si Ava Gardner în Noaptea iguanei - 1964

Richard Burton și Ava Gardner în Noaptea iguanei, 1964

Dispariția fratelui său mai mare, Ifor Jenkins, în 1972 îi va pricinui actorului britanic o suferință insurmontabilă, ceea ce îl va duce, se pare, spre alcoolism. Acest lucru nu va diminua cu nimic strălucirea carierei fermecătorului actor, cu o viață privată tumultuoasă, cu cinci căsătorii, dintre care două cu celebra Elizabeth Taylor.

richard burton mariaj cu Liz taylor

Căsătorie cu Elizabeth Taylor

Primul său mariaj cu actrița Sybil Williams avea să dureze 14 ani (1949–1963). De femeia care îi dăruise două fiice (Kate și Jessica) divorța după ce o întâlnise pe Liz Taylor, în timpul filmărilor pentru Cleopatra. Relația celor doi se oficializa în 1964 printr-o mediatizată căsătorie care avea să dureze 10 ani (1964–1974). După o scurtă separare, cei doi se vor recăsători în 1975, dar pentru un singur an. Împreună au avut două fiice, Liz și Maria, cea de-a doua adoptată de cuplu.

Modelul Suzy Hunt îi devine soție în 1976, iar legătura lor avea să dureze șase ani.

Pe ultima sa soție, Sally Hay, scenarist și producător de teatru, o cunoaște înainte cu un an de a muri.

richard burton sophia loren liz taylor

Richard Burton dispărea subit într-o zi de 5 august a anului 1984, în urma unei comoții cerebrale la doar 58 de ani, la Celigny, în Cantonul Geneva, unde el și soția lui, Sally Hay, își construiseră o casă. În Vechiul Cimitir genevez, nu departe de scriitorul scoțian Alistair MacLean, actorul Richard Burton își trăiește odihna veșnică, după ultimul său rol din filmul intitulat, parcă premonitoriu, 1984, în regia lui Michael Radford.

Annie Muscă

richard burton in hamlet

Richard Burton în rolul lui Hamlet 

biografia actorului richard burton

Biografia actorului Richard Burton

mormantul lui richard burton

Mormântul lui Richard Burton, Geneva

Vezi:

Richard Burton și Sophia Loren în filmul „Il viaggio” („Călătoria”), regia: Vittorio de Sica, 1974 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *