Roman satiric despre Adolf Hitler

roman despre hitler

Er Ist wieder Da (în traducere, S-a întors), un roman satiric despre Adolf Hitler, a ajuns în topul celor mai bine vândute cărți din Germania. Potrivit „The Telegraph”, volumul s-a vândut în peste 40.000 de exemplare de când a fost lansat. Mai mult, potrivit unui top făcut de cotidianul german „Der Spiegel”, cartea se află în fruntea clasamentului celor mai cerute titluri din librăriile nemțești.

Autorul, Timur Vermes, asociază cultul personalității lui Adolf Hitler cu obsesiile lumii de astăzi pentru celebritate. În carte, scrisă cu umor negru, Hitler descoperă tehnologiile moderne, își alege o temă din Walkiria lui Wagner ca sonerie pentru smartphone, vede pentru prima dată blugi sau constată că adresa de e-mail pe care și-ar fi dorit-o, „Hitler89”, a fost deja înregistrată de altcineva.

Blamat de unii critici literari, scriitorul a declarat că „germanii au prea multe stereotipuri legate de Hitler, iar în esență toate au aceeași bază – monstrul care ne permite să ne liniștim conștiința. De multe ori se întâmplă să spunem că dacă ar apărea un alt Hitler astăzi, ne-ar fi ușor să-l oprim. Din contră, eu am încercat să demonstrez că un nou Hitler ar avea succes chiar și în zilele noastre. Doar că e vorba de o cu totul altă formă”, a declarat scriitorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *