Românul Ioan Hotea, câștigătorul Premiului I la Concursul „Operalia” Plácido Domingo

ioan hotea concursul operalia placido domingo londra

corespondenta rubrica liber sa spun19 iulie 2015, o mare victorie pentru tenorul român Ioan Hotea: Premiul I la categoria „Voci masculine” la Concursul Internațional de Operă „Operalia” Plácido Domingo!

Dar care este contextul acestui mare succes?

În mod incontestabil, cele două concursuri de operă care lansează viitoarele mari voci sunt „BBC Cardiff Singer of the World” și „Operalia”, inițiat și supervizat îndeaproape de renumitul Plácido Domingo.

Ioan Hotea și Placido Domingo

Ioan Hotea și Plácido Domingo

Concursul „Operalia” s-a desfășurat în acest an între 13 și 19 iulie, pentru prima dată la Royal Opera House, Covent Garden din Londra având ca sponsor principal firma Rolex. Un adevărat regal: voci și personalități artistice foarte interesante, ambianță de neegalat și un sponsor generos cu premii substanțiale.

Juriul a fost compus din reprezentanți de frunte ai genului din instituții precum Royal Opera House Covent Garden Londra, Metropolitan Opera din New York, festivalurile de la Glyndebourne Marea Britanie și Bayreuth Germania și Opera din Paris, pe lângă alte personalități marcante.

Au participat un numar de 40 de cântăreți din cele mai diverse colțuri ale lumii, din Noua Zeelandă până în SUA, trecând prin Australia, Japonia, Coreea de Sud, China, Mongolia, Thailanda, Rusia, Ucraina, Norvegia, Irlanda, Bulgaria, România, Polonia, Belgia, Franța, Italia, Africa de Sud și Canada.

Placido Domingo, Ioan Hotea si Lise Davidsen castigatori  'Operalia'2015

Plácido Domingo, Ioan Hotea și Lise Davidsen

Standardul artistic al participanților a fost foarte ridicat, deși nu la nivelul de experiență în cariera de operă ca al acelora care vin la concursul „BBC Cardiff Singer of the World”. Ceea ce am apreciat însă a fost calitatea vocilor, tehnica vocală și personalitatea artistică a participanților care cu siguranță, în urma participării la acest concurs, și-au asigurat o viitoare carieră internațională.

Cu sufletul la gură am urmărit finala de duminică, 19 iulie 2015, în care au evoluat 11 cântăreți cu vârste cuprinse între 25 și 27 de ani. Tenorul liric Ioan Hotea a fost unul dintre ei. Aria aleasă a fost aria lui Tonio, „Ah mes amis” din opera La Fille du regiment (Fiica Regimentului) de Donizetti. Ioan Hotea are o excelentă prezență scenică, dând publicului ceea ce aștepta, o „atitudine de tenor”, o voce frumoasă și bine impostată care i-a permis să atingă cele nouă do-uri înalte spre satisfacția vădită a audienței. Aplauzele au fost pe măsură.

Pe lângă Premiul I, Ioan Hotea a câștigat și Premiul „Zarzuela”, un premiu decernat de Plácido Domingo în amintirea părinților săi care au fost vedete ale acestui gen muzical în Spania, un fel de operetă specific spaniolă.

placido domnigo operalia londra

Câștigătorii Concursului „Operalia” 2015:

La categoria „Voci feminine”:

Premiul I – Lise Davidsen, soprană, Norvegia 
Premiul II – Hyesang Park, soprană, Coreea de Sud 
Premiul III – Noluvuyiso Mpofu, soprană, Africa de Sud

La categoria „Voci Masculine”:

Premiul I – Ioan Hotea, tenor, România
Premiul II – Darren Pene Pati, tenor, Noua Zeelanda
Premiul III – Edward Parks, bariton, SUA

Premiul Audienței:

Lise Davidsen, soprană, Norvegia
Darren Pene Pati, tenor, Noua Zeelanda

Premiul „Zarzuela”:

Ioan Hotea, tenor, Romania
Hyesang Park, soprană, Coreea de Sud

Premiul „Birgit Nilsson”:

Lise Davidsen, soprană, Norvegia

Premiul „Puerto Rico”:

Kiandra Howarth, soprană, Australia.

Adriana Velincov-Bennett

Corespondență de la Londra, 26 iulie 2015

logo liber sa spun

Vezi: Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva categoriei  Muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *