Ruxy

pusa roth portret ruxandra sireteanu
portrete rubrica liber sa spunS-a mai stins o stea, am aprins iar o lumânare! Ruxandra Sireteanu s-a retras discret din această lume, a părăsit scena vieţii, dar şi pe cea a teatrului, teatru despre care spunea că este „dragostea şi chinul” ei. Îi aud vocea sau, mai bine zis, vocile, pentru că Ruxy avea voci superbe, inteligente, calde, avea timbru inconfundabil, avea tandreţe şi multă iubire. Venea la Radio ori de câte ori era solicitată, venea cu drag, indiferent de mărimea sau importanţa rolului, fiindcă ştia că şi un rol mic poate deveni unul mare. Iubea microfonul, dar şi el o iubea, pentru că vocea ei era inconfundabilă. Am văzut-o de multe ori la înregistrări şi, uneori, eram mirată de cât de atentă şi cooperantă era cu regizorul, cu colegii, cu toţi cei prezenţi într-un studio de înregistrări. Ruxandra purta cu ea vocea copilăriei, pentru că teatrul pentru copii este o lume aparte, o lume care te transformă, care te aşează pe tărâmul inefabil al basmului. Ruxandra avea tainele ei cu această lume, aş spune eu, fabuloasă.

ruxandra-sireteanu

Ruxandra Sireteanu

Într-o zi ne-am întâlnit şi a scos din geantă o carte, pe care a tot răsfoit-o şi, la un moment dat, m-a întrebat dacă am citit Confidenţe fictive de Nina Cassian. Nu ştiam ce gânduri are, i-am răspuns afirmativ, atunci s-a luminat, a râs uşor şi m-a întrebat dacă nu vreau să dramatizez această carte şi să fac o piesă. O piesă cu un singur personaj! De dragul ei am făcut această piesă, cu acordul Ninei Cassian, iar Discurs într-un ciorap a fost darul de suflet pentru Ruxandra. A jucat cu o bucurie nemaipomenită, a avut nenumărate voci, creând astfel senzaţia că pe scena invizibilă a Teatrului Radiofonic nu este doar un singur personaj, ci personaje, femei de vârste diferite în tot atâtea ipostaze radiofonice.

discurs intr un ciorap ruxandra sireteanu nina cassian senariu de pusa roth

Ruxandra Sireteanu a plecat cu toate visele ei, cu toate iubirile ei, cu toate rolurile ei, în ziua de 18 februarie 2014, zi în care Teatrul Radiofonic împlinea 85 de ani de existenţă. Viaţa unui actor este parte din viaţa teatrului. Ruxandra a plecat dintre noi, dar sunt sigură că în „fonoteca de aur” a sufletelor noastre, există un loc pentru această minunată actriţă. Dumnezeu s-o aibă în paza Lui!

Puşa Roth

Ascultă: Discurs într-un ciorap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *