Școala în alte timpuri (III)

constantin angelescu ministrul instructiunii publice

Pe 1 martie 1928, în „Universul”, jurnalistul Emil Ciucianu, cel care a deţinut în perioada interbelică funcţia de Președinte al Uniunii Ziariştilor,  scrie despre desfăşurarea Consiliului de Miniştri care avusese ca subiect pe ordinea de zi a discuţiilor şi reforma din învăţământul secundar.

Ziarul_universul

Domnia sa precizează că proiectul de lege a fost întocmit de prof. dr. Constantin Angelescu, ministrul Instrucţiunii publice: „Reforma a fost dezbătută pe larg de organizaţiile provinciale şi regionale ale corpului didactic din ţară. Principiul fundamental al reformei este că se creează liceul unitar. Acesta va avea şapte clase, patru de gimnaziu cu examen de absolvire, trei clase de liceu cu examen de bacalaureat.”

licee romanesti perioada interbelica

O săptămână mai târziu, ziarul publică integral expunerea pe care ministrul Angelescu o face jurnaliştilor prezenţi la discuţiile pe marginea legii. În discursul său, ministrul instrucţiunii publice reminteşte faptul că reforma lui Spiru Haret înfăpuită în anul 1898 nu mai corespunde „nevoilor de azi ale învăţământului, nici stării actuale a României întregite.” Iată ce mai adaugă ministrul Angelescu: „Toată lumea este de acord că liceul nu e o şcoală de specializare, ci o şcoală de cultură generală şi că această cultură generală nu se poate dobândi numai prin umanităţile clasice sau numai prin învăţământul ştiinţelor sau numai prin studiul limbilor moderne, ci cultura generală se obţine prin studierea tuturor acestor discipline, care numai împreună pot da cultura generală, care numai prin coordonarea lor contribuie la completarea şi dezvoltarea facultăţilor intelectuale ale tineretului. Este absurd a se susţine că vocaţia unui copil poate să se manifeste la etatea de 11 sau 14 ani şi, de aceea, specializarea nu se poate face la această epocă, cu atât mai mult cu cât el are nevoie mai întâi de cultură generală şi numai ulterior de specializare. În proiectul nostru, liceul acesta unitar are şapte clase, ceea ce credem că este suficient pentru desăvârşirea acestei culturi generale.”

Discursul profesorului Constantin Angelescu, ministrul Instrucţiunii publice din 1928, care a realizat în acel an o profundă reformă în învăţământul preuniversitar, va avea un mare ecou. Replicile nu vor întârzia să apară. Pe una dintre ele o veţi putea citi în episodul următor.

Mirela Nicolae

logo liber sa spunVezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *