Școala în alte timpuri (IV)

gh i bratianu

În 1928, profesorul universitar Gheorghe I. Brătianu preda la Universitatea din Iaşi. Un fin cunoscător al fenomenelor educaţiei, profesorul Gheorghe Brătianu cuvânta în Parlament, la 15 martie, despre reforma învăţământului secundar iniţiată de profesorul Constantin Angelescu, la acea vreme, ministru al Instrucţiunii Publice (actualul Minister al Educaţiei Naţionale). Discursul lui Brătianu avea să fie publicat integral de cotidianul „Universul”, cel mai mare ziar al epocii. Tirajul său ajungea la 80.000 de exemplare pe zi.

Palatul Universul

Palatul „Universul” din București. Construcția sa a început în 17 octombrie 1926, la inițiativa lui Stelian Popescu, pentru a găzdui redacția ziarului și tipografia „Universul”. Arhitect: Paul Smărăndescu în colaborare cu Emil Prager.

Iată ce spunea profesorul şi politicianul Gheorghe I. Brătianu:

„Problema şcolară este o problemă naţională. Aceste noţiuni nu se pot despărţi […] Trebuie să recunoaştem criza personalului didactic, explicabilă prin necesităţile create de condiţiile noi ale României mărite. Înclinarea noastră spre funcţionarism ne face să privim cu îngrijoare posibilitatea unei inflaţii nestăpânite a învăţământului teoretic, ai cărui absolvenţi semidocţi nu şi-ar găsi nicăieri întrebuinţarea lor firească. Nimic nu este mai primejdios statului decât proletariatul intelectual, adică decât cultura superioară constrânsă la viaţa de proletar, precum nu este nimic mai respingător decât o mare avere materială, lipsită de conţinut sufletesc. O îngrădire a acestei porniri spre învăţământul teoretic era, deci, necesară. […]

Rostul social al acestei reforme este indiscutabil când avem o pletoră de 113.000 elevi în învăţământul teoretic şi când în şcolile profesionale nu avem decât 42.000 de elevi înscrişi.”

Elevi in perioada interbelica

Elevi în perioada interbelică

Se va dovedi ulterior că atât Gheorghe I. Brătianu, cât şi Constantin Angelescu aveau dreptate. Reformele de substanţă iniţiate de cel de-al doilea vor avea efecte pe termen lung, inspirând conducerile statale timp de zeci de ani, indiferent de ideologia pe care o promovau acestea.

Mirela Nicolae

logo liber sa spunVezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *