Școala în alte timpuri (VI)

scoala in alte timpuri de mirela nicolae ziarul universul

În fiecare număr de joi, ziarul „Universul” a publicat timp de mai mulţi ani, o pagină întreagă dedicată ştirilor din educaţia naţională şi mondială.

Imaginaţi-vă că în 1928 lumea trăia fără internet, fără televizor şi încă fără radio. Era o lume în care principala sursă de informaţii înseamna presa scrisă.

Iată câteva din aceste ştiri efemere dar utile pentru profesorii şi educatorii acelor vremuri:

„S-a constatat că unele şcoli particulare nu se conformează art. 35 din lege şi 47 din regulamentul legii învăţământului particular, ci înscriu elevi care au altă limbă maternă decât limba de predare a şcolii, arătând că părinţii vorbesc limbi deosebite. S-a pus în vedere tuturor şcolilor particulare că în astfel de cazuri, singur Ministerul Instrucţiunii este în competenţă să se pronunţe şi că direcţiunile şcolilor respective vor dispune imediat cele legale cu privire la acest fel de elevi.”

Scoala de misionare de la Valenii de Munte

Școala de Misionare Naționale și Morale „Regina Maria”, Vălenii de Munte, 15 august 1926

„Adunarea generală a comitetului Școlii de băieţi nr. 3 Golescu se ţine mâine, duminică, ora 9 dimineaţa, sub preşedinţia dlui profesor dr. Nicolae Minovici, primarul sectorului III Albastru. Sunt cu insistenţă rugaţi să se prezinte la Școala Golescu toţi părinţii copiilor şi persoanele din cartier care se interesează de mersul acestei şcoli. La ordinea zilei: Gestiunea anului 1927, bugetul pe 1928 şi diverse alte chestiuni în vederea refacerii şcolii.”

În fine…

„Școala primară din comuna Greaca (Ilfov) va purta numele Școala primară mixtă «Eroul Simion Andreescu».”

Turnu Magurele - Scoala de baieti nr 1

„La Școala normală de fete din Turnu-Măgurele este vacant postul de secretară contabilă. Cererile se vor adresa direcţiunii şcolii.”

Telexul şcolar din presă există şi azi pe site-urile dedicate sau pe platformele de socializare şi, de ce să nu recunosc?, rămâne la fel de util pentru specialişti.

Mirela Nicolae

logo liber sa spunVezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *