Școala în alte timpuri (VIII)

 

tecuci foto vechi

Pe 1 aprilie 1928, ziarul „Universul” dedică un amplu reportaj unei loterii cu scop educaţional.

Pe scurt, ziarul i-a remis elevei Natalia Nechita din oraşul Tecuci, suma de 20.000 de lei, pe care aceasta a câştigat-o cu unul dintre biletele distribuite gratis de administraţia ziarului către abonaţii săi.

Interesante sunt reacţiile oficialităţilor, ale elevei şi familiei sale, reacţii consemnate de jurnaliştii de la „Universul”.

Articolul se intitulează O sărbătoare cu proporţii de eveniment, în orăşelul Tecuci:

„Doamna Mironescu, directoarea liceului de fete «Anastasiu», acolo unde învaţă eleva, a încuviințat ca remiterea să se facă chiar în curtea şcolii, în prezența celorlalte eleve care au avut şi ele partea lor de bucurie.

La evenimentul din Tecuci au participat delegaţii ziarului «Universul», domnii M. Negru din partea redacţiei şi inspectorul Capoianu din partea administraţiei, au adus cu ei şi au remis direcţiunii liceului un număr de aproape 200 de volume din lucrările apărute în editura ziarului  «Universul» spre a se îmbogăţi cu o parte din ele, biblioteca şcolii, iar pe de-altă parte să fie împărţite elevelor silitoare. După terminarea orelor de curs, cele aproape 500 de eleve ale liceului  «Anastasiu» au fost adunate în curtea şcolii spre a fi de faţă la bucuria camaradei lor Nechita Natalia.”

loteria ziarului universul 1928

Ziarul „Universul” din 1 aprilie 1928 mai precizează şi cum au fost distribuiţi banii cuveniţi câştigătoarei:

„Urmînd avizul dnei directoare a liceului şi având în vedere că fata e copilă de oameni nevoiaşi, din cei 20.000 de lei – trimişi integral de ziarul «Universul» –, 15.000 au fost depuşi la bancă, pe numele fetei, iar 5000 i s-au dat în mână spre a-şi cumpăra cele trebuincioase şi spre a face o mică bucurie de Sărbătorile Paştilor, în casa părinţilor săi.”

Stelian_Popescu

Stelian Popescu, medalion de pe faţada Palatului „Universul” din București 

Reportajul este însoţit şi de scrisoarea de mulţumire a tatălui fetei, Gheorghe Nechita, de profesie subchirurg. Scrisoarea îi este adresată lui Stelian Popescu, directorul general al ziarului, care a condus publicaţia între 1915–1945.

Povestea loteriei cu scop educaţional, gândită în 1928 de ziarul „Universul”, era deja o poveste de succes printre cititorii săi.

Nu ştiu ce s-a întâmplat cu eleva Natalia Nechita din Tecuci, nici cu familia sa ori cu directoarea liceului „Anastasiu” din localitate. Pot să vă spun însă că, doi ani mai devreme de această întâmplare, un profesor de liceu cu gradul I primea 8.500 lei pe lună, iar un profesor universitar putea ajunge la un salariu de 17.000, astfel că premiul şi donaţia de carte oferite nu pot fi trecute cu vederea nici în ziua de azi.

Mirela Nicolae

logo liber sa spunVezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

                                                                                                               

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *