Școala în alte timpuri (X)

furt de diplome

M-am gândit ca în episodul de azi să vă transcriu două ştiri de interes despre educaţia din provincie. Ele au fost publicate în ziarul „Universul”, pe la începutul lunii aprilie 1928. Veţi observa că falsificarea diplomelor şcolare nu este o îndeletnicire nouă, nici interesul pentru educaţia ecologică. Vă doresc lectură plăcută!

„Furtul de diplome din Timişoara

La şcoala superioară de comerţ din localitate, nişte necunoscuţi au comis un furt îndrăzneţ care a avut ca obiectiv sustragerea mai multor diplome de absolvire a acestei şcoli.

Directorul şcolii, dl. Gheorghe Stinghe a lucrat luni în cancelaria secretariatului şcolii până la ora 1 după miezul nopţii. După plecarea d-sale din cancelarie, hoţii şi-au făcut apariţia şi au răvăşit prin toate scriptele şcolii.

Din modul cum au procedat se vede că scopul lor n-a fost furtul de bani.

Făcându-se cercetări s-a ajuns la constatarea că mobilul acestei spargeri este furtul câtorva diplome sustrase din registrul respectiv, de unde au fost tăiate cu foarfecele. Aceste diplome, în număr de 10, sunt în alb, fără să poarte ştampila şcolii, iscălitura directorului şi a secretarului. Autorităţile poliţieneşti au început imediat cercetări serioase.”

pepiniera-brazi

„Serbarea sădirii pomilor la Școala Normală din Focşani

Ministerul instrucţiunii recomandând şcolilor de toate gradele să organizeze o serbare a sădirii pomilor, a fost organizată o astfel de festivitate şi la şcoala normală de învăţători din Focşani. Domnul director al şcolii, S. Măndăchescu, obţinând prin concursul larg al dlui ing. Inspector silvic D. Drâmbă, 5000 de brazi de la Casa Pădurilor, a înfiinţat chiar cu elevii acestei şcoli, un parc demonstrativ pe terenul de cultură afectat şcolii normale. Astfel sărbătoarea sădirii arborilor a fost legată de o operă utilă şcolii şi oraşului.

Și cum majoritatea elevilor acestei şcoli sunt proveniţi din regiunea Vrancei, ţinut despădurit şi devastat prin exploatările dezordonate, făcute în trecut, această sărbătoare a fost un prilej nimerit, de a se infiltra in educaţiunea elevilor, viitori luminători ai poporului, respectul frumuseţilor naturale.”

Mirela Nicolae

logo liber sa spun Vezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *