Școala în alte timpuri (XI)

 

universitatea heidelberg

Vă invit în acest episod să citiţi câteva ştiri apărute în ziarul „Universul” din martie 1928:

„În urma unor grave incidente petrecute la Universitatea din Heidelberg unde studenţii rasişti au boicotat cursul unui profesor cunoscut prin ideile sale republicane şi pacifice, 11 studenţi au fost excluşi pe timp de patru ani din universităţile din toată Germania.”

„S-a conferit medalia «Răsplata Muncii pentru construcţii şcolare», cls. I, dlui M. Zamfirescu, primarul comunei Greceanca, satul Bădeni (Buzău), drept răsplată pentru serviciile aduse învăţământului, contribuind la construcţia localurilor de şcoli.”

Arhiepiscopia Bucurestilor

Arhiepiscopia Bucureştilor

„Joi, 1 Martie de la 8 dimineaţa se începe examenul de admitere a candidaţilor înscrişi pentru a urma cursurile Academiei de muzică religioasă, înfiinţată pe lângă Arhiepiscopia Bucureştilor.”

seceta

„În urma secetei care a bântuit în Basarabia, starea economică a ţăranilor este foarte precară. Abia cu multă greutate pot face faţă chelutielilor de întreţinere şi alte mijloace de câştig în afară de plugărie nu prea au. […].

În urma intervenţiei făcută de dl. dr. C. Angelescu, ministrul instrucţiunii, de către domnii prof. P. Dragomirescu şi dr. Suflery, deputat de Cetatea Albă, d-sa a dat o circulară tuturor revizoratelor din Basarabia, ca acolo unde starea materială a ţăranilor este prea precară, să intervină pentru suspendarea percepţiei taxelor şcolare.”

Am ales acest mozaic de informaţii şcolare din mai multe motive:

• Din nefericire, Europa cunoaşte în ultimii ani, o creştere a fenomenelor rasiste şi xenofobe, o eronată înţelegere a democraţiei şi libertăţii cuvântului.

•Seceta din ultimele luni îi va afecta cu siguranţă pe copiii din mediul rural. Nu ştiu care vor fi metodele prin care aceştia vor fi încurajaţi să meargă la şcoală în condiţiile în care, oricum, rata abandonului este mare.

• Recunoşterea publică a meritelor pe care le au profesorii sau administratorii ar trebui făcută mai des în cadrul unor ceremonii speciale promovate stat prin multimedia.

Ce am reţinut eu din fragmentele de mai sus? Să nu uit trecutul şi să învăţ, măcar puţin, din experienţa celor care au fost. Să apreciez dedicaţia şi dăruirea pentru cauzele sociale, să combat în mod paşnic orice denigrare a valorilor din partea unor personaje vremelnice – învăţători sau învăţăcei. Ah, da! Și să nu uit istoria adevărată! Altfel risc să mi-o povestească alţii în funcţie de interesele personale şi de grup.

Aştept pe pagina de facebook şi remarcile voastre.

Mirela Nicolae

logo liber sa spun Vezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *