Școala în alte timpuri (XIV)

scoala perioada interbelica mirela nicolae

A început şcoala. O dată cu ea vor debuta şi concursurile şcolare. Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, selecţia pe Bucureşti va avea loc în data de 25 septembrie 2015, de la ora 14, în Parcul Cişmigiu. Se întâmplă în cadrul Caravanei Gaudeamus – Radio România care are loc între 16-27 septembrie 2015. Este unul dintre zecile de concursuri literare care au loc anual în România, a devenit deja tradiţional în câteva centre universitare şi, după cum ne-au spus foştii participanţi – profesori şi elevi –, concursul „Mircea Nedelciu” i-a ajutat mai târziu atât la bacalaureat, cât şi în comunicarea cu ceilalţi.

Concursurile şcolare au devenit tot mai numeroase şi populare încă de la începutul veacului trecut când responsabilii educaţiei naţionale au conştientizat nevoia elevilor de a obţine afirmarea şi succesul prin participarea directă în competiţii.

ziarul universul

Dezvoltarea presei a permis înmulţirea acestor concursuri, ziariştii de la “Universul” organizând tot felul de evenimente pentru elevi. Iată ce scriau aceştia la data de 4 mai 1928:

„Concursurile şcolare de coruri organizate de «Universul copiilor» şi de «Asociaţia Bunilor copii»

Pentru a contribui la dezvoltarea învăţământului muzical în şcolile primare, ziarul «Universul» prin «Asociația Bunilor copii», de sub înaltul patronaj al A.S.R. Principesa Mamă Elena şi revista «Universul copiilor» au hotărât organizarea unor mari concursuri corale care se vor ţine în fiecare an, în luna mai, sub auspiciile ministerului de instrucţiune şi Casa Școalelor.

Concursurile se vor ţine în capitală, pe sectoare. Ele vor începe duminică, 13 mai la ora 10 dim., în sectorul IV (verde) şi vor continua în celelalte sectoare, în duminicile următoare, în localurile ce se vor anunţa la timp. Ministerul, Casa Școalelor şi primăriile de sectoare vor oferi alături de ziarul «Universul», premii însemnate, pentru a încuraja pe maeştri şi pe şcolari şi spre a scoate în evidenţă execuţiile cele mai meritoase (sic! n.n.).

Ședinţele vor începe cu două coruri comune: «Românul» şi «Anotimpurile» care se vor cînta de toate corurile laolaltă: după care va urma producţia corurilor de concurs. Acestea vor fi în număr de două, după alegerea maestrului respectiv.

Se vor avea în vedere nunaţarea, susţinerea liniei melodice, ritmul, frazarea şi pătrunderea fondului sufletesc al bucăţilor ce se vor executa. Juriul este alcătuit din reprezentanţi ai autorităţilor şcolare, ai Conservatorului etc..

Direcţiunile şcolilor primare sunt rugate să se înscrie de pe acum la «Asociaţia Bunilor copii», str. Brezoianu 11, scriind dlui T. Castrişanu, inspector şcolar.”

hotel_cismigiu_bucuresti

Hotel Cișmigiu, la intersecția Bulevardului Elisabeta cu Strada Brezoianu, fotografie de epocă

Concursurile organizate şi/sau sprijinite de media modernă continuă să existe. Am amintit în introducere Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” pe care Radio România îl organizează fără întrerupere de 15 ani. Nu mai există însă concursuri corale pentru copiii din învăţământul primar ori gimnazial, deşi avem nenumărate alte producţii de televiziune năstruşnice, concepute de multe ori fără rost, în care adulţii se distrează pe seama naivităţii celor mici sau cei mici sunt puşi să concureze laolaltă cu cei mari. Criterii precum ritmul, frazarea, susţinerea liniei melodice, repetoriul adecvat nu există în evaluările juriilor „de specialitate”. Predomină spectacolul ieftin sub toate formele sale – de la mahalgisme transmise drept ironii fine, până la criterii subiective de tipul „vox populi, vox dei”.

Aştept cu interes, pe lângă concursurile şcolare literare, teatrale, de matematică, fizică ori chimie sprijinite cu profesionalism de instituţia şcolii şi o parte din presă, şi un concurs de muzică corală pentru elevi.

Mirela Nicolae

logo liber sa spun Vezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *