Școala în alte timpuri (XIX)

Regele Mihai I copil

De câteva zile, presa online şi cea tipărită se ocupă pe larg de starea de sănătate a venerabilului Rege Mihai I. La cei 94 de ani împliniţi, fostul monarh se poate lăuda cu o viaţă de excepţie. Adulat sau hulit, a rămas continuu de-o modestie şi hărnicie rare chiar şi pentru muritorii de rând. O spun în cunoştinţă de cauză, deoarece în anul 2000, într-o împrejurare oficială prilejuită de profesie, Domnia-sa a trecut pe lângă mine, salutând politicos pe fiecare invitat întâlnit. Fără a fi regalistă, acea scurtă intersectare de energii rămâne în mintea mea una memorabilă, prin pozitivismul ei. Am citit mult despre Casa Regală a României, sunt încredințată că integritatea teritorială şi progresul le datorăm tenacităţii lui Carol I, iar pentru iubirea de pământul pe care te naşti trebuie să le fim recunoscători lui Ferdinand Întregitorul şi Reginei Maria. Am ascultat poveşti de familie sau spuse de prieteni şi îmi imaginez că monarhia constituţională, ca formă de guvernământ, ar putea să le redea românilor demnitatea pierdută acum multe zeci de ani.

Ziarul Universul

Modestia şi buna-cuviinţă arătate de un rege detronat, aflat la senectute, au la bază nu doar înţelepciunea vârstei, ci şi o educaţie solidă, conservatoare. Ca să vă ilustrez cele afirmate mai sus, am cercetat din nou arhivele ziarului „Universul” şi am găsit următorul articol publicat la data de 2 iunie 1928:

„La expoziţia de lucrări manuale a şcolilor primare 

M.S. Regele Mihai şi Principesa Maria, conduşi de d. dr. Costinescu, primarul municipiului şi de d.gral. Nicoleanu, prefectul Capitalei, au vizitat marele pavilion din Târgul Moşilor, unde anul acesta s-a organizat o admirabilă expoziţie de desfacere a produselor şcolilor primare şi complementare. Înalţii oaspeţi au fost primiţi de dnii Georgescu, director şi dl. Dinulescu, şef de serviciu, ambii de la asistenţa culturală a municipiului, dnii Cadioschi, ajutor de primar, dr. Mărgescu şi D. Dumitrescu – consilieri comunali la sectorul verde.

Târgul Moșilor

Târgul Moșilor

Teodor Castrişanu, inspector cultural extraşcolar, delegat al Ministerului instrucţiunii, împreună cu directorii şcolilor expozante, au dat explicaţii necesare, stârnind asupra felului cum şcolarii de astăzi se deprind a-şi cinsti viaţa prin muncă. În acest scop, M.S. a fost condus să vadă, rând pe rând, cum echipele de băieţi lucrează geamantane, perii de ghete, de unghii, haine, bidinele, coşuri de flori, de birou, mobile de vară în nuiele, mobilă în lemn, troiţe, scaune, mese, ghete, pantofi, sandale, papuci, opinci, iar fetele, covoare şi scoarţe româneşti, lenjerie şi croitorie.

M. S. Regele a vădit o deosebită plăcere la această vizită în pavilionul şcolilor primare. Pretutindeni, în faţa fiecărei şcoli, privea şi, uneori, punea întrebări copilaşilor care, cu uneltele în mână, făureau frumuseţile acestei expoziţii.

La ieşire, încercându-şi norocul, cum e obiceiul la Moşi, M.S. a câştigat două jucării lucrate la şcoala primară 31 (Grozăveşti) şi pirogravate la şc. nr. 44 (Crângaşi).”

În iunie 1928, Mihai I nu avea nici şapte ani… La o astfel de vârstă un asemenea efort e considerabil şi azi.

Mirela Nicolae

logo liber sa spun  Vezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela

Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *