Școala în alte timpuri (XVI)

teatru jucat de elevi

Presa interbelică a acordat o atenţie deosebită preocupărilor pentru educaţia din afara orelor de curs. Erau create programe şi cursuri în cadrul unui efort colectiv de a răspîndi învăţătura dincolo de spaţiul consacrat al şcolii. Se dezvolta un concept devenit azi foarte popular în sistemul de învăţământ din întreaga lume, numit „educaţie nonformală”.

 Pe 6 mai 1928, ziarul „Universul” notează în paginile sale:

„Duminică, 6 mai se reprezintă în matineu «Dochia», dramă istorică în versuri a dlui Em. Antonescu, iar seara pentru a doua oară «Bava Africanul». Astăzi la ora 3 d.a., şcoala primară de fete nr. 1 şi grădina de copii Popa Rusu vor da la Teatrul Mic o serbare şcolară cu cântece, jocuri şi piese de teatru.”

Două săptămâni mai tăziu se anunţă următoarele:

„În zilele de 20, 21, 22 şi 23 mai se va ţine la Chişinău congresul profesorilor secundari de ştiinţe fizice în învăţământul secundar, faţă de celelalte materii pe care elevul trebuie să şi le însuşească.

Chisinau in perioada interbelica

Chișinău, strada Alexandru cel Bun în perioada interbelică

De asemeni se va lua în discuţie programa analitică a cursului de fizică şi chimie în conformitate cu noua lege a învăţământului secundar.”

Programele de educaţie nonformală din perioada interbelică menţionate de „Universul” sunt nenumărate. Apar, de regulă, în ziarul de joi şi în suplimentele de sâmbătă şi duminică ale publicaţiei. Voi reveni cu exemple în episoadele următoare.

Mirela Nicolae

logo liber sa spun Vezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *