Școala în alte timpuri (XXIV)

ziarul universul 13 mai 1928

Corurile şcolarilor

În ziarul de duminică, 13 mai 1928, jurnaliștii de la „Universul” scriu despre educația artistică a şcolilor, mai precis despre concursurile corale.

Iniţiativa concursurilor corale de mâine din sectorul de Verde

«Universul copiilor» şi «Asociaţia bunilor copii» au organizat sub auspiciile ministerului instrucţiunii publice şi ale Primăriei Mun. Bucureşti, concursuri corale, la care să participe toate şcolile primare din Capitală pe sectoare.

Alături de elevi vor asista şi părinţii pentru a se putea bucura de bunele îndrumări pe care le primesc copiii lor.

Primul concurs se ţine mâine, duminică, 13 mai la ora 10 dim. în marea sală a cinematografului «Marna» – Calea Griviţei colţ cu str. Buzeşti pusă cu bunăvoinţă la dispoziţia iniţiatorilor pentru această operă, de către proprietarul său, dl. Tănăsescu.

Concursul va începe la ora 10 precis prin executarea a două cântece de către ansamblul tuturor şcoalelor.

La concursul propriu-zis fiecare şcoală va participa printr-un cor de 40 de elevi.

Un juriu din distinse personalităţi va decerne premiile acordate de instituţii cât şi de persoane de bine care ţin să încurajeze această operă educativ-naţională.

La concursul de mâine, ca şi la celelalte, vor asista autorităţile şcolare superioare şi comunale.

Participarea pentru public este fără invitaţii speciale.”

cinema feroviar bucuresti

Cinema „Feroviar”, București

Concursurile corale ale elevilor au făcut fala României nu doar în perioada interbelică. Tovarăşii comunişti şi-au făcut un titlu de glorie din perpetuarea acestei tradiţii dezvoltată în zona educaţiei nonformale. Evident că şi-au însuşit-o (ca pe multe altele) prin evenimente şi festivaluri de tipul „Cântarea României” sau Festivalul Naţional al Corurilor pentru Elevi.

Am constatat că după 1948, multe dintre proiectele şcolare, deşi intoxicate de ideologia sovietică (1948–1965), ulterior de curentul naţionalist imprimat de dictatura lui N. Ceauşescu (1965–1989), au avut succes în sistemul educaţional. Poate pentru că elevilor le plăcea să facă sport, să picteze, să modeleze sau să cânte. Am fost întotdeauna invidioasă pe colegii şi prietenii mei care erau selectaţi să cânte în corul şcolii. Eu nu am o voce puternică şi, uneori, falsez. Între 1983–1987, fratele meu mai mare a fost membru în corul cunoscutului Colegiu Naţional „Matei Basarab”. La jumătatea anilor ’80 ai veacului XX, corul de la acest cunoscut liceu era condus de un celebru compozitor – Radu Pallady.

În anul 2016, în plină „democraţie”, concursurile corale şcolăreşti au dispărut. Nu mai sunt nici profesorii care să reînvie tradiţia şi, din păcate, nici fratele meu. De la profesorul Pallady învăţase că muzica interpretată de voce avea o valoare extraordinar-pozitivă asupra psihicului.

cinema-marna

Cinematograful „Marna”

P. S. După 1990, cinematograful „Marna” menţionat în articolul din 1928 a fost lăsat să deterioreze din cauza lăcomiei unor primari şi consilieri pentru care istoria, capitala sau şcoala sunt doar „cuvinte goale ce din coadă au să sune”. Pe locul în care, acum aproape 90 de ani, avea loc un important concurs şcolar, azi este doar o bucată de asfalt denumită pompos „parcare”.

Mirela Nicolae

logo liber sa spun  Vezi: arhiva „Școala în alte timpuri” de Mirela

Nicolae

Arhiva categoriei Educație

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Teatru și educație de Mirela Nicolae, Revista Teatrală Radio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *