Scriitorul Norman Manea la Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin

norman manea afis

Cu prilejul prezenţei în Germania a scriitorului Norman Manea, cu ocazia Festivalului Internaţional de Literatură Berlin (9–19 septembrie 2015), ICR Berlin organizează astăzi, 16 septembrie 2015 o seară literară şi o întâlnire a autorului cu publicul german. Cu această ocazie va fi prezentat noul său volum Wir sind alle im Exil (Suntem cu toţii în exil), recent apărut la editura germană Hanser, volum ce aduce în discuţie contradicţiile unei vieţi trăite între Vest şi Est, precum şi legătura dintre exil, limbă şi comunicare. Eseurile cuprinse în volum au fost traduse în limba germană de Eva Ruth Wemme, Georg Aescht, Paul Schuster, Roland Erb şi Ernest Wichner.

Programul manifestărilor literare care îl vor avea drept protagonist pe scriitorul Norman Manea este următorul:
• Miercuri, 16 septembrie 2015, ora 19.30 – întâlnire cu publicul şi lectură la sediul ICR Berlin, în colaborare cu Literaturhaus Berlin

• Joi, 17 septembrie 2015, ora 19.30 – prezentarea volumului Wir sind alle im Exil, în cadrul Internationales Literaturfestival Berlin, în foaierul Haus der Berliner Festspiele.

• Vineri, 18 septembrie 2015, ora 19.00 – prelegerea Literature on Extreme Situations, în sala mare a Bard College Berlin.

• Duminică, 20 septembrie 2015, ora 17.00 – prezenţă la proiecţia filmului Le beau danger, în ciclul „Literatur auf Celluloid“, la Kino Filmkunst 66, cu participarea regizorului René Frölke.

În calitate de partener al Festivalului Internaţional de Literatură, Institutul Cultural Român din Berlin susţine prezenţa scriitorului Norman Manea la ediţia din 2015 a acestui eveniment de anvergură din capitala Germaniei, la care vor participa peste 200 de scriitori din întreaga lume.

Norman Manea (n. 1936) este unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani, personalitate recunoscută la nivel internaţional, nominalizat la premiul Nobel pentru literatură. Este profesor de literatură europeană la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În anul 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării titlului de „Literary Lion” al bibliotecii. În 2002 i s-a atribuit Premiul Internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Étranger, pentru Întoarcerea huliganului. În 2010 a primit distincţia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în anul următor prestigiosul premiu literar Nelly Sachs, oferit de oraşul Dortmund.  În 2012 a obţinut Premiul Naţional pentru Literatură, acordat de către Uniunea Scriitorilor din România pentru anul editorial 2011. Scriitorul Norman Manea este cunoscut în Germania şi datorită faptului că este publicat la prestigioasa editura Hanser, editura la care sunt publicaţi printre alţii, scriitori precum Herta Müller si Milan Kundera.

Arhiva categoriei Literatură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *