Seară de toamnă în acordurile lui Corelli, Haydn şi Mozart

Sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa, Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa, vă propune pentru seara de miercuri, 26 octombrie 2011, ora 19.00, un concert special, marcat de participarea violoncelistei Magdalena Moroşanu.

La Sala Radio veți asculta Concerto grosso în Re major, op. 6, nr. 4 de Arcangello Corelli, Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră în Do major de Joseph Haydn şi Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543 de Wolfgang Amadeus Mozart.

„…Unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori ai Europei…”, conform Owensboro Symphony Orchestra, Mihail Agafiţa este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca şi dirijorul orchestrei simfonice a Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova din Chişinău. Născut în oraşul Călăraşi din Republica Moldova, Mihail Agafiţa a studiat pentru început chitara şi dirijatul de jazz la Chişinău, în cadrul Institutului de Stat al Artelor. Apoi, în 1996, a fost admis la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa de dirijat orchestră a conf. univ. dr. Dumitru Goia. La aceeaşi clasă şi-a desăvârşit pregătirea cu studiile de master. În plus, tânărul dirijor a participat la cursurile de măiestrie susţinute de cunoscutul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Republicii Federale a Germaniei la Chişinău. De-a lungul acestor ani, Mihail Agafiţa şi-a îmbogăţit mereu repertoriul cu opusuri importante din toate perioadele de creaţie, de la baroc până la creația contemporană.

Magdalena Moroşanu a început studiul violoncelului la Liceul de artă „Octav Băncilă” din Iaşi, la clasa profesorului Dan Prelipcean, membru al Cvartetului „Voces”. După absolvirea Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu, Magdalena Moroşanu s-a perfecţionat pe lângă mari maeştri de la universități de muzică din Europa. Astfel, tânăra violoncelistă a obținut diploma de solist la Neuchâtel, diploma de concert la Lausanne, la clasa profesorului Patrick Demenga, diploma de muzician de orchestră la clasa lui Gerd von Büllow de la Rostock (Germania). Violoncelistă cu o bogată şi diversă activitate, Magdalena Moroşanu susţine recitaluri şi are apariţii ca solistă în Italia, Germania, Austria, Suedia, România şi Elveţia. De asemenea, este solicitată frecvent să facă parte din colectivul celebrei orchestre „Suisse Romande” din Geneva sau al altor ansambluri muzicale cum ar fi Orchestrele de Cameră din Basel, Neuchâtel, „Sinfonietta” din Lausanne, orchestrele simfonice din Aarau, de la Festivalul din Avranches sau „Nordeutsche Philharmonic” din Rostock.

Biletele se găsesc la casa de bilete a Sălii Radio (Str. G-ral Berthelot nr. 60–64, sector 1) şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti şi Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *