Sibelius 150 – Orchestra Philharmonia și Vladimir Ashkenazy

jean sibelius liber sa spun

Viața muzicală a anului 2015 este îmbogățită prin manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea compozitorului finlandez din perioada târzie a romantismului, Jean Sibelius (8 decembrie 1865–20 septembrie 1957). Una dintre reputatele instituții muzicale care îi omagiază muzica printr-un șir de concerte este Orchestra Philharmonia din Marea Britanie împreună cu reputatul muzician, dirijor și pianist Vladimir Ashkenazy.

Primul concert din această serie a avut loc în data de 18 martie la Cardiff, urmat de alte două concerte la Londra în 19 martie și 17 mai. Viitoarele concerte vor avea loc în 10 iunie la Bristol, 11 iunie la Londra, 12 iunie la Canterbury și 13 iunie la Basingstoke.

sibelius 150 liber sa spun

Jean Sibelius

Lucrările alese s-au dorit a fi semnificative pentru creația compozitorului adânc înrădăcinată în spiritul finlandez, scrise într-o perioada încercată din istoria țării sale. Aceste lucrări sunt:
Suita „Karelia”, op. 11, puternic influențată de folclorul regiunii Karelia, mult indragita de compozitor.
Nightride and Sunrise, o lucrare mai puțin cântată poate datorită structurii neobișnuite și a coloristicii complexe.
Simfonia nr. 2 in Re major, op. 43, supranumita Simfonia Independenței, datorită faptului că a fost scrisă în perioada de restricții aplicate limbii și culturii finlandeze.
Simfonia nr. 5 in Mi bemol major, op. 82, în trei mișcări, compusă la comanda guvernului finlandez pentru sărbătorirea compozitorului la împlinirea vârstei de 50 de ani, zi ce a fost declarată sărbătoare națională.
Suita „Pelléas et Mélisande”, op. 46, una dintre cele mai des cântate lucrări ale sale.
Suita „Lemminkainen”, op. 22, în versiune integrală, lucrare denumită și Cele patru legende din Kalevala datorită faptului că secțiunile principale sunt privite ca poeme simfonice independente.
Poemul simfonic Finlandia, op. 26, mult îndrăgit și de publicul român și care nu mai are nevoie de prezentare.
Concertul în re minor pentru vioară și orchestră, op. 47, prezentat în această serie în interpretarea violonistului Alexandru Repin.

sibelius_paul-heckscher

Printr-o astfel de selecție, Orchestra Philharmonia și Vladimir Ashkenazy au prilejul să demonstreze (pentru a nu știu câta oară!) maiestria și rafinamenul sonorităților fie ele gradate, fie complexe exprimând dramatismul si spiritul muzicii prin momente extraordinare de echilibru sonor și arhitectonic. Vladimir Ashkenazy este elogiat de altfel pentru modul în care știe să construiască arhitecturile muzicale complexe, pentru viziunea sa personală asupra frazelor și tempourilor care evoluează spre momente de extaz în punctele culminante.

Orchestra Philharmonia este un ansamblu binecunoscut publicului roman și prin prezența sa memorabilă din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Vladimir Ashkenazy

Născut în Rusia, absolvent al Conservatorului din Moscova, Vladimir Ashkenazy este unul dintre muzicienii cu o mare autoritate în viața muzicală din ultimii 50 de ani: pianist, dirijor, autor de programe educative și proiecte de televiziune.
Casa de discuri Decca i-a editat și continuă să îi editeze toate înregistrările care sunt într-un număr impresionant acoperind un repertoriu de la Bach pana la Bartók. În urmă cu șapte ani, la împlinirea vârstei de 70 de ani, Decca a editat un album de CD-uri și DVD-uri cu noi înregistrări și reeditări ale unor înregistrări anterioare.

Dintre aparițiile discografice cele mai recente pot fi amintite Recitalul Bach cuprinzând printre altele Concertul italian și Uvertura Franceză, editat în octombrie 2014 și Integrala lucrărilor pentru pian de Rahmaninov într-un album de 11 CD-uri (februarie 2014).
Alături de acestea trebuie mentionate și integrala creației pentru pian de Chopin într-un album de 13 CD-uri, Integrala concertelor pentru pian de Beethoven, cu Chicago Symphony Orchestra dirijată de Georg Solti pentru care a obținut Premiul Grammy în anul 1973. Același premiu i-a mai fost decernat în anul 1978 pentru Sonatele de Beethoven pentru vioară și pian cu Itzhak Perlman, în 1985 pentru un program Ravel cu lucrări pentru pian și în 1999 pentru Preludii și Fugi de Șostakovici.
Nu în ultimul rând, Vladimir Ashkenazy a realizat o serie de proiecte de televiziune cum ar fi cel educativ în colaborare cu televiziunea japoneză NHK, proiectul „1999 Super Teachers” în Marea Britanie, documentarul legat de Prokofiev, Șostakovici și Stalin și nu în ultimul rând programul de televiziune „Muzica după Mao”, realizat în Shanghai, China în anul 1979.

Adriana Velincov-Bennett
Corespondență de la Londra, 25 mai 2015

Vezi: arhiva categoriei  Muzica

Arhiva categoriei Corespondență

Ascultă: Jean Sibelius, „Finlandia”. Interpretează: Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, dirijor: Vasily Petrenko, 1 noiembrie 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *