Simfonia a III-a de George Enescu în premieră londoneză

VladimirJurowski

cronica muzicala liber sa spunÎn seara zilei de 7 februarie 2015, în Sala „Royal Festival Hall” South Bank din Londra a avut loc un eveniment important nu numai pentru viața muzicală din acest mare centru cultural, dar și pentru muzica românească: prima audiție în Marea Britanie a Simfoniei nr. 3 de George Enescu.

Concertul a făcut parte din manifestarea „Luna Enescu la Londra”, 22 ianuarie–7 februarie 2015, organizată de Institutul Cultural Român, Ambasada României în Marea Britanie, împreună cu Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” din București, Muzeul Național „George Enescu”, Radio România  și revista „The Gramophone”.

george enescu

George Enescu

Interpretarea monumentalei lucrări enesciene a aparținut prestigioasei London Philharmonic Orchestra (LPO), sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

Programul concertului a cuprins lucrări mai puțin cunoscute de Rahmaninov – Trei Cântece rusești (Three Russian Songs) și cantata Primăvara (Spring), prima lucrare vocal-simfonică a compozitorului rus, apreciată ca fiind poate cea mai descriptivă lucrare a sa – și Simfonia nr. 3 de George Enescu, care a constituit punctul culminant al serii.

Viziunea dirijorului Vladimir Jurowski asupra simfoniei enesciene a fost foarte interesantă. Cu o înclinație vădită pentru muzica secolului XX, dirijorul a oferit publicului britanic o versiune pe măsura expresiei și complexității sensibilității compozitorului.

Introducerea precum și secțiunea de dezvoltare tematică au fost poate puțin reținute față de ceea ce avea să urmeze. Secțiunea de mijloc însă a evoluat spre culminarea discursului muzical pe măsura așteptărilor și spre Lento-ul final. Intervenția corului (Trinity Boys Choir) și a clopotelor care se auzeau în depărtare în această ultimă parte au amintit de perioada de după primul razboi mondial, perioadă în care Enescu a scris această lucrare.

O seară minunată și o revelație pentru publicul britanic.

Dirijorul-Vladimir-Jurowski-ridicind-partitura-enesciana-pe-scena-Royal-Festival-Hall-din-Londra-Credit-foto-Cristian-Alexa1

Dirijorul Vladimir Jurowski ridicând partitura enesciană pe scena Royal Festival Hall din Londra la sfârșitul concertului

Născut la Moscova în anul 1972, Vladimir Jurowski și-a desăvârșit prima parte a educației muzicale la Colegiul Muzical al Conservatorului din Moscova, după care s-a stabilit în Germania și și-a continuat studiile la Dresda și Berlin. Debutul dirijoral internațional a avut loc în anul 1995 la Festivalul din Wexford, unde a dirijat lucrarea Noapte de mai de Rimski-Korsakov. A urmat debutul la Royal Opera House din Covent Garden din Londra cu Nabucco de Verdi.

Vladimir Jurowski Foto Roman Goncearov

Vladimir Jurowski. Foto: Roman Goncearov

Numirea sa ca Dirijor Principal Oaspete (Principal Guest Conductor) al LPO a avut loc în anul 2003, urmată de titlul de Dirijor Principal (Principal Conductor) și Consultant Muzical în anul 2007.

Vladimir Jurowski este astăzi unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume, interpretările sale fiind recunoscute pentru viziunea dramatică exacerbată și originală în același timp.

London Philarmonic Orchestra

London Philharmonic Orchestra (LPO) este una dintre cele mai renumite orchestre din lume la ora actuală. Repertoriul acesteia se întinde de la muzica clasică și de operă până la muzica de film și electronică. Orchestra își promovează arta nu numai prin concerte live, dar și prin intermediul casei proprii de discuri și prin apariții în școli.

Înființată în anul 1932 de Sir Thomas Beecham, orchestra a avut numeroși dirijori printre care Sir Adriana Boult, Bernard Haitink, Sir Georg Solti și Kurt Masur. Dirijorul său principal Vladimir Jurowski își încheie actualul contract în luna septembrie a acestui an și va fi succedat de Andres Orozco-Estrada din Columbia.

Adriana Velincov-Bennett

Corespondență de la Londra

15 februarie 2015

Vezi: arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva categoriei Muzică

1 comentariu la „Simfonia a III-a de George Enescu în premieră londoneză”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *