Soprana Luciana Serra va susține un curs de canto la București

A treia etapă a proiectului studiOpera, implementat de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) – prin Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) – în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, „Investeşte în oameni!” este în plină desfăşurare.

Începând din luna octombrie 2011, formatorii pregătiţi în cadrul cursurilor de specializare derulate în primăvară, alături de un număr de profesionişti italieni, au început să predea colegilor din Opera Naţională Bucureşti, care s-au înscris la cursurile din ultima etapă a proiectului.

Luna februarie înseamnă pentru cursanţii specializării de canto întâlnirea cu un nume mare al artei lirice internaţionale: soprana Luciana Serra, care va veni special la Bucureşti pentru a continua colaborarea cu proiectul studiOpera, după ce în luna martie a anului trecut a susţinut un curs la Milano pentru formatorii noştri. De această dată, Luciana Serra va susţine modulul de Exerciţii funcţionale de tehnică vocală, ilustrate prin apelul la pasaje semnificative din opere scrise în ultimele trei secole. Cele 36 de ore de specializare vor fi prezentate în două perioade: 6–8 februarie şi 27–29 februarie 2012.

Luciana Serra, una dintre cele mai stralucitoare soprane de coloratura ale artei lirice internaționale, va ajunge duminică, 5 februarie în București, după ce în luna martie a anului trecut a susţinut un curs la Milano pentru formatorii noştri. Artista a fost invitată și a acceptat cu plăcere să asiste la reprezentația spectacolului Mefistofele de Arrigo Boito, spectacol care se reia duminică 5 februarie 2012, ora 18.30, la Opera Națională București, dupa opt ani de la premiera bucureșteană.

La începutul carierei sale, soprana Luciana Serra a cântat cu mare succes în principalele teatre italiene, de la Teatro alla Scala la Teatrul Regio din Torino, de la Teatrul San Carlo din Napoli la Teatrul Fenice din Veneţia, de la Opera din Roma la Teatrul Massimo din Palermo. Devine celebră la sfârşitul anilor 1970, când readuce în atenţia publicului şi a criticii repertoriul de soprană de coloratură şi redescoperă opere de Rossini şi Donizetti.

Debutează la Covent Garden din Londra cu Les Contes d’Hoffmann de Offenbach (Domingo – Serra – Cotrubaş – Baltsa) şi ulterior colaborează cu mari dirijori ca Georges Prêtre, Claudio Abbado, Salvatore Accardo, Sir Colin Davis, James Levine, Giuseppe Sinopoli, Sir Georg Solti. Cariera sa internaţională s-a desfăşurat pe cele mai mari scene ale lumii: Opera de Stat din Viena, Festivalul de la Salzburg, Metropolitan Opera din New York, Gran Liceu din Barcelona, Opera Bastille din Paris, Teatrul Capitole din Toulouse, Operele din Chicago, San Francisco etc.

Cunoaşte un mare triumf în 1988, când debutează la Covent Garden, în rolul Reginei nopţii din Die Zauberflöte (Flautul fermecat) de W. A. Mozart.

În prezent susţine concerte şi cursuri de măiestrie în toată lumea şi este profesor de tehnică vocală la Accademia Teatro alla Scala din Milano.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *