„Soţul păcălit” la Teatrul din Caracal

sotul pacalit teatrul caracal

27 martie, Ziua Mondială a Teatrului, nu a trecut fără să fie marcată şi în inima Romanaţiului şi cum putea să fie mai bine punctată decât printr-un spectacol pe scena Teatrului Naţional din Caracal. Piesa, în regia lui Florin Beciu şi intrepretată într-o manieră profesionistă de trupa de actori a Centrului Cultural Caracal, a stârnit interes, emoţie, a bucurat. Un regal de teatru şi nu este doar o expresie, e sentimentul cu care am părăsit sala.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut sub numele de Molière, reprezentant de seamă al satirei comice, a „salutat” sărbătoarea teatrului cu una dintre cele mai cunoscute şi jucate piese ale sale:  Soţul păcălit.

Regizorui Florin Beciu îmi spunea în discuţia purtată la finalul reprezentaţiei că alegerea piesei a fost întâmplătoare, însă sunt detalii care fac din această opţiune o alegere plină de semnificaţii. Elemente ce caracterizează „povestea” acestui spectacol şi legatura aparte cu scena Teatrului din Caracal sunt parcă menite să vorbescă despre renaşterea Păsării Phoenix.

teatrul-national-caracal

În anul 1987, la Teatrul Naţional din Caracal, s-a încercat pentru prima dată punerea în scenă a acestei comedii, fiind după cum am aflat de la regizorul Florin Beciu si ultima piesă jucată înainte de închiderea lăcaşului de cultură pentru renovare.

Reprezentaţia din seara de 27 martie 2014 a comediei Soțul păcălit a avut premiera în anul 2007, fiind prima piesă jucată după terminarea lucrărilor de restaurare a clădirii teatrului. Regia este una clasică. Costumele, decorurile încadrează cu succes personajele în atmosfera commediei dell’ arte.

Având un real succes la public, comedia a fost prezentată de peste 30 de ori pe scenele din Caracal şi din ţară, anul trecut, în luna noiembrie, participând la Festivalul de Teatru de la Braşov.

Actori pentru care scena este viaţă, distribuţia fiind: George Dandin – Şerban Chiosan; Angelique – Monica Dumitru; Clintandre – Florian Teodorescu, Madame de Sotenville – Ligia Pavel; Monsieur de Sotenville –Daniel Voicu; Claudine – Andreea Negrilă; Lubin – Leonard Prica; Collin – Alin Buricata.

Ana-Maria Bocai

1 comentariu la „„Soţul păcălit” la Teatrul din Caracal”

  1. o piesa plina de viata si de „miez„..desi se refera la alte timpuri,situatiile sunt mai actuale ca oricand…mereu viata de familie a fost considerata pentru unii o trambulina de a accede pe scara sociala…prin „mezaliante„bine aranjate…sursa de comic savuros….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *