Spectacol-lectură cu piese de Liviu Lucaci

Luni 3 octombrie 2011, la ora 18.00, în Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor (Calea Victoriei nr. 115, București), Clubul Dramaturgilor inaugurează o noua stagiune cu spectacolul-lectură Marusia și 50, piese scurte de Liviu Lucaci, în regia autorului. Interpretează actorii Anca Dumitra, Delia Nartea, Liviu Romanescu, Zoltan Butuc. Lectura va fi urmată de discuții critice moderate de criticul Ion Cocora.

Marusia, primul volum de teatru al lui Liviu Lucaci, a apărut anul acesta la Editura Palimpsest din București. Majoritatea pieselor cuprinse în acest prim volum tratează teme de actualitate sau induc o anumită stare care reflectă preocupări contemporane, o anumită psihologie specifică lumii de azi. Unele dintre ele pornesc, ca și proza autorului, de la experiențe personale, având, într-o măsură, caracter autobiografic. Cinci rendez-vous-uri mortale, o piesă alcătuită secvențial, din cinci ipostaze diferite care se reunesc într-un ansamblu unitar, au fost montate la Clubul Ţăranului din cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti (2010). Pe lângă acestea, apar încă cinci piese, scrise în registre diferite, de la dramă la farsă sau fantasmă teatrală, patru dintre ele cu două personaje: Marusia, 50, Pasiunea ca foc de armă, Imaculata Concepțiune, Frați de cruce.

„Ideea de a scrie pentru teatru e mai veche, dar n-am îndrăznit – mărturisește Liviu Lucaci într-un interviu. Câţiva ani la rând am scris proză. Şi sper ca într-un an să public şi primul meu roman. Cred că a scrie texte pentru teatru e o necesitate. De-a lungul anilor ăstora, să zicem în ultimii zece, de când se joacă foarte mult teatru «contemporan», am simţit nevoia să găsesc texte româneşti scrise astăzi. Există mult text românesc de teatru. Numai că, din păcate, majoritatea nu se pot juca. Nu sunt scrise pentru scenă. De obicei nu au personaje conturate, nu au conflict şi nu vorbesc pe limba celor care ar putea să le vadă.”

Absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia Actorie (clasa profesor Ion Cojar), în 1994, Liviu Lucaci este actor al Teatrului Naţional din Bucureşti şi conferenţiar la catedra de Arta actorului (UNATC). În anul 2000 a beneficiat de o bursă I. T. I. pentru studiul teatrului tradiţional japonez iar în 2002 a participat la întâlnirea internaţională a şcolilor de teatru pe tema teatrului tradiţional japonez. În 2005 şi-a luat doctoratul în teatru cu teza Actorul ca jucător, coordonator: prof. univ. dr. Adriana Popovici. A participat de-a lungul anilor la festivaluri de teatru în ţară şi în străinătate, a susţinut workshop-uri şi seminarii internaţionale, conferinţe interdisciplinare.

Printre rolurile interpretate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti: Oswald – Strigoii de Henrik Ibsen, regia Nicolae Scarlat (1996), Trissotin – Femeile savante de Molière, regia Lucian Giurchescu (1998), Baronul – Ţăranul baron de Ludvig Holberg, regia Lucian Giurchescu (2000), Mario – Jocul dragostei şi al întâmplării de Marivaux, regia Felix Alexa (2001), Demetrius – Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, regia Felix Alexa (2003), Luca Arbore – Apus de soare de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Dan Piţa (2004), Reginald di Piperno – Patimile Sfantului Tommaso d’Aquino după Alex Mihai Stoenescu, regia Grigore Gonţa (2005), Michael – Dansând pentru zeul păgân de Brian Friel, regia Lynne Parker (2006), Gelu Ruscanu – Jocul ielelor de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga (2007), Ducele de Lorena – Eduard al III-lea de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (2008), Richard Darcy – Tectonica sentimentelor de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Nicolae Scarlat (2009).

La Teatrul Act: Neizbut – O zi de vară de Slawomir Mrożek, regia Alice Barb (2000), Bob – Chelnerul mut de Harold Pinter, regia Puiu Şerban (2001). Teatrul „George Ciprian” din Buzău: Cléant – Doctor fără voie de Molière, regia Emil Mandric (2002).

A regizat spectacole în cadrul UNATC: Platonov de A. P. Cehov (Premiul pentru cel mai bun spectacol, Gala Absolvenţilor UNATC, 2008), A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare (2008), Trilogia atrizilor (Agamemnon de Eschil, 2009). În octombrie 2008 a participat la Festivalul Internaţional de Teatru Experimental de la Cairo cu spectacolul EXPrévert după texte de Jacques Prévert. A montat la Teatrul de Comedie din Bucureşti Domnişoara Iulia de August Strindberg (premiera în septembrie 2009) și Cinci rendez-vous-uri mortale la Clubul Țăranului (premiera, iunie 2010).

În 2006 i-a apărut la Editura Curtea Veche din Bucureşti volumul Povestiri despre celălalt.

În pregătire la Teatrul Național Radiofonic, Domnișoara Iulia de August Strindberg, regia artistică: Liviu Lucaci și Vasile Manta, cu Delia Nartea (Domnișoara Iulia), Șerban Gomoi (Jean), Sorina Ștefănescu (Kristin). Traducere de Viorel Vizureanu. Adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Muzică de Delia Nartea. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică și muzicală: Mihnea Chelaru. Spectacolul va fi difuzat în premieră în luna noiembrie, la Radio România Cultural.

Costin Tuchilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *