Teatrul Național Radiofonic – 85

aniversare teatrul national radiofonic 85 de ani

calendarAstăzi, 18 februarie 2014, se împlinesc 85 de ani de la difuzarea la Radio România a primei piese de teatru radiofonic: luni 18 februarie 1929, Ce știa satul de Ion Valjan. Așa a început o lungă și bogată istorie, teatrul la microfon din România aflându-se, de altfel, la data aceea, printre primele din Europa dar mai ales având o istorie pe care, cu toată modestia pe care am păstra-o și precauția față de superlative, trebuie să o considerăm așa cum este: excepțională.

În această seară, la Radio România Actualități, la ora 23.05, veți putea asculta o tnr-logoversiune modernă, foarte recentă a comediei Ce știa satul de Valjan, în regia lui Mihai Lungeanu, cu George Mihăiță și Virginia Mirea în rolurile principale, alături de Delia Nartea, George Grigore, Violeta Berbiuc. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Irina Soare. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 2013.

valjan ce stia satul incepututrile teatrului radiofonic

I. Valjan

Miercuri, 19 februarie 2014, la aceeași oră, pe același post, Vasile Manta v-a pregătit Săptămâna luminată de Mihail Săulescu, de asemenea versiune modernă, în regia lui Gavriil Pinte. Săptămâna luminată era a doua piesă transmisă pe unde de postul de la București, la două săptămâni după Ce știa satul, în 3 martie 1929. În actuala versiune îi puteți asculta pe Gabriela Codrea, Mirela Niţă Lupu, Radu Tudor, Ionuţ Ruscut. Redactor: Domnica Ţundrea. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Iulian Iancu. Înregistrare din anul 2013. 

Așadar să ne reamintim, astăzi, 18 februarie 2014…

Actul de naștere

sigla istoria teatrului radiofonic costin tuchilaTeatrul la microfon are aproape aceeaşi vechime cu Radioul românesc. La mai puţin de patru luni de la inaugurarea postului public de radio (1 noiembrie 1928), ascultătorii aveau ocazia de a face cunoştinţă cu o nouă specie de teatru. Radiodifuziunea românească nu era în această privinţă în întârziere faţă de Occident. Radio Paris transmitea primele spectacole de teatru radiofonic în aceeaşi perioadă, în iarna 1928–1929, fapt menţionat de revista „Radio”. În numărul său din 24 februarie 1929 se putea citi: „În străinătate a apărut, bine distinct de teatrul propRadio România 85 (1)riu-zis, teatrul radiofonic. Între teatrul pur şi cel radiofonic există o diferenţă analoagă cu cea dintre piesa scrisă şi scenariul de cinema, cu machiajul scenic şi cel cinematografic etc. La început se credea de asemenea că cinematograful este «teatru fotografiat» – cum se crede acum că radiofonia dramatică e teatru transmis prin microfon. Citește integral în Revista Teatrală Radio. Fragment audio-video din „Ce știa satul” de Ion Valjan, regia artistică: Paul Stratilat, 1979.

Costin Tuchilă

Vezi și: Radio România 85 (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *