Tehnica interviului, aflata de la colegi care o exerseaza des


Trebuie sa citesti si sa te documentezi continuu, trebuie sa iti verifici sursele, sa stii sa te descurci cand interviul nu a fost anuntat, sa nu pui intrebari duble, sa moderezi o emisiune cu multi invitati. Acestea sunt cateva dintre cerintele de baza pentru ca un interviu sa isi atinga scopul.

Nu am spus-o eu, au spus-o invitatii mei de astazi, toti experimentati in aceasta privinta. Marilena Nedelcu – senior editor Realitatea TV a facut 10 ani de teren si spune ca la locul transmisiei, reporterul e cel care ia decizia cum sa fie interviul, el isi asuma ce se va intampla in direct, ca atare trebuie sa aiba experienta si un vocabular activ insotit de un background solid.

Pe de alta parte, cand esti in direct si cand ziua iti aduce „breaking news”, trebuie sa „brodezi” pe loc interviul. Te ajuta, desigur, si echipa, dar, daca esti iute de minte si de verb, te sprijini si pe invitatii tai care, altminteri, poate venisera pentru alt subiect. Asa ne povesteste din experienta ei Sabina Iosub – Antena 3, cea care, inainte de a deveni realizator, a inceput cariera de la baza: secretar de emisie, reporter, redactor radio, si, dupa mai multe incercari ambitioase, realizator TV.


Interviul trebuie sa nu lezeze drepturile si intimitatea celor intervievati si sa nu incalce deontologia si etica, ne-a spus Radu Balbaie – un jurnalist dar si cadru didactic cu experienta, care e invitatul permanent al emisiunii.
„Da, dar” – au replicat invitatele, „important e ca noi sa avem materialul si apoi il editam, decizand ce merge la difuzare. Spontaneitatea si difuzarea in timp util a informatiei trebuie sa existe”. Asupra acestui aspect am cazut cu totii de acord.
Este excelent cand intr-o echipa se vorbeste aceeasi limba si nu se „sar etape” ale pregatirii profesionale. Am simtit-o astazi, cand am facut o echipa cu invitatii mei, cel putin din punct de vedere al unei concluzii: un interviu trebuie sa aiba continut, nu trebuie sa contina intrebari generaliste sau filosofia proprie, vox pop-urile sunt putin relevante. Important e sa stii sa „scoti” informatia repede si corect. A fost o sambata frumoasa, pentru mine si sper ca si pentru voi. Imediat vom posta si emisiunea pe site, la categoria „video”.
Le doresc succes colegelor mele si le multumesc ca si-au rupt o „bucata” din weekend pentru demersul nostru, adresat jurnalistilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *