The Theatre of the Organ

concert cmeron carpenter festival enescu 2013

detalii festival enescu editia 21 sept 2013The Theatre of the Organ (care, în traducere, ar echivala cu „teatralitatea muzicii pentru orgă”) se intitulează primul eveniment din seria „Concertele de la miezul nopții”, programat la Ateneul Român, duminică 1 septembrie, de la ora 22.30. Programul organistului Cameron Carpenter cuprinde: J. S. Bach / C. Carpenter – Studiu după Preludiul din Suita nr. 1 pentru violoncel, în Sol Major, BWV 1007; J. S. Bach – Fantezia şi Fuga în sol minor, BWV 542; C. Carpenter – Fragmente din scene ştiinţifico-fantastice. Concertul este prezentat de Enel.

În vârstă de 32 de ani (s-a născut în Pennsylvania, în anul 1981), Cameron Carpenter este primul organist nominalizat la un premiu Grammy, pentru albumul Revolutionary Etude. Înregistrările sale difuzate pe YouTube sunt hituri urmărite de milioane de oameni, cele mai importante ziare și reviste scriind despre el numeroase articole. Este invitat frecvent la emisiuni de radio şi televiziune, la CNN The Next List, CBS Sunday Morning, BBC Radio 3, ARD, ZDF, NDR Kultur.

Carpenter a fost considerat de Los Angeles Times „cel mai tehnic organist şi cel mai muzical”, în 2012, a primit mult râvnitul premiu „Leonard Bernstein”.

Concertează frecvent cu vedete pop ca Vinicio Capossela și Bishi. Cântă adesea, ca solist, cu orchestre simfonice internaţionale, în săli celebre din întreaga lume: Royal Albert Hall (Londra), Melbourne Town Hall (Australia), Tchaikovsky Concert Hall (Moscova), Capella (Sankt-Petersburg), Kimmel Center (Philadelphia), Disney Hall (Los Angeles), Davies Hall (San Francisco), Gewandhaus (Leipzig), Koelner Philharmonie (Köln) și Berliner Philharmonie (Berlin).

A devenit celebru prin interpretarea Studiilor, op. 10 de Chopin, fiind apreciat pentru pentru improvizaţiile pe care le face, pentru lucrările originale, precum și pentru felul în care promovează muzica la orgă în coloanele sonore ale filmelor artistice şi de animaţie. Este un muzician nonconformist, inclusiv prin vestimentație (bluză încrustată cu cristale Swarovski, cizme speciale).

cameron carpenter

Cameron Carpenter

Cameron Carpenter a cântat Clavecinul bine temperat de Bach la vârsta de 11 ani, înainte de a fi acceptat la școala americană Boychoir (1992). Primele sale compoziţii originale datează din acea perioadă: lucrări corale, inclusiv o cantată pentru voce şi orchestră folosind pasaje din Cartea junglei de Rudyard Kipling.

Mentorul său principal a fost dr. Beth Etter, printre profesorii care i-au marcat cariera numărându-se dr. John Bertalot şi dr. James Litton.  A studiat orga la The North Carolina School of the Arts, cu dr. John E. Mitchener. În acea perioadă a transcris pentru orgă mai mult de 100 de lucrări, printre care Simfonia nr. 5 de Gustav Mahler ori Novelletten, op. 21 de Robert Schumann. A continuat să compună şi după ce s-a mutat la New York (2000), unde s-a înscris la Juilliard School, (diplomă de master în anul 2006). A studiat aici cu dr. Gerre Hancock, dr. John Weaver și Paul Jacobs şi a compus un poem simfonic pentru orchestră şi cor (Copiii din Bagdad, 2003) și prima sa lucrare importantă pentru orgă solo, Martenot Ondes.  A realizat, de asemenea, numeroase aranjamente pentru orgă pornind de la lucrările lui Chopin, Godowsky, Grainger, Ives, Liszt, Medtner, Rahmaninov, Schumann și alţii.

Concertul de la Ateneul Român va fi transmis la Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Tot duminică, 1 septembrie sunt programate, în cadrul Festivalului, concerte la Dorohoi, Liveni și Timișoara. Pentru programul acestora, v. site-ul  Festivalului.

Pușa Roth

liber sa spun radio 3 net parteneri media festival george enescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *