Toma Caragiu la rubrica „Remember” de Annie Muscă

toma caragiu portret de annie musca revista teatrala radio

„Morții lipsesc de la un timp dintre noi…” (Toma Caragiu)

annie musca eterne reveniri in luna august rememberAstăzi, 21 august 2014, ne amintim de actorul Toma Caragiu (21 august 1925–4 martie 1977).

Comedian și tragedian deopotrivă. Cu sprânceana ridicată și privirea rece, dar dătătoare de dependență, iscată de sub inconfundabila-i șevalură și din spatele ochelarilor-unicat, Toma Caragiu a avut o bogăție de roluri în teatru și pe marele ecran, iar aparițiile în show-rile de la Sala Palatului în fața a mii de spectatori au fost preluate pentru cei aflați acasă în fața televizoarelor, nu o dată de Televiziunea Română.

Cu o vitalitate extraordinară, cu o frazare excepțională, cu mimică și gesturi rubrica remember annie musca revista teatrala radioinconfundabile, Toma Caragiu a armonizat toate genurile teatrale, de la comedie și vodevil, la dramă și tragedie, susținând cu talent mari spectacole de varietăți. Chiar și singur pe scenă, Caragiu aducea în monologul lui o lume întreagă, nu doar un personaj, cu atât mai mult când în spatele textului se afla un scriitor priceput. Succesul lui într-un real one-man-show era garantat, iar revelioanele televizate din anii ʹ70 pot fi una dintre marile dovezi.

toma caragiu la tinerete

Toma Caragiu la tinerețe

Spiritual, cu haz, monumental, memorabil acest Toma Caragiu, care depista rapid ridicolul și căruia nu-i plăcea să citească cronici de teatru, după ce juca atât de intens ducându-și eroul la paroxism.

Acaparat de miracolul scenei, într-un melanj de liric și comic, de rafinament și sobrietate, actorul acesta pe care Aurel Baranga îl numea „dificil în repetiții, capricios, recalcitrant, respingând cu vehemență indicațiile, pentru ca să le adopte peste un minut, cu o incredibilă intuiție”, a creat în teatru nu doar roluri, ci un univers artistic incontestabil.

Vocea lui, a celui timid și singuratic, care în momente de tihnă se dăruia poeziei, cu puternice vibrații și nebănuite tonuri se păstrează în Fonoteca de Aur a Radioului în spectacolele radiofonice și de umor.

Fericiți cei ce i-au văzut dezlănțuirile pe scenă!

Citește integral în Revista Teatrală Radio. Amplu portret monografic al actorului, cu detalii inedite, caracterizări critice, rolurile lui Toma Caragiu în teatru, film, la televiziune și la radio, mărturii și amintiri prețioase, documente și fotografii rare din colecții personale, fragmente memorabile din filme, emisiuni TV, spectacole de teatru radiofonic.

Annie Muscă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *