Traian Vuia – 140 de ani de la naștere

Fundaţia Europeană Titulescu, Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale vă invită la conferinţa Dimensiunea social-politică şi diplomatică a activităţii marelui inventator Traian Vuia, 140 de ani de la naştere, susţinută de profesor dr. Radu Homescu, ambasador. Evenimentul va avea loc loc joi, 20 septembrie 2012, la ora 17.00, la Casa Titulescu din București (Şoseaua Kiseleff nr. 47).

Traian Vuia este unul dintre inventatorii români, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.

Traian Vuia s-a născut la 17 august 1872 în satul Surducu Mic, parte a fostei comune Bujoru, astăzi Traian Vuia, județul Timiș, din fostul comitat Caraș-Severin, Austro-Ungaria. Părinții săi au fost preotul Simion Popescu și Ana Vuia. A urmat cursurile primare la Bujor (azi Traian Vuia) și Făget. Între 1884 și 1892, urmează liceul la Lugoj. Aici petrece mult timp în mijlocul familiei lui Coriolan Brediceanu, care-l va sfătui, ajuta și încuraja mai târziu în cariera sa. În toamna lui 1904 începe să-și construiască și un motor, tot invenție personală. În 1904 obține un brevet pentru această invenție în Marea Britanie. Întreaga parte mecanică e terminată în februarie 1905. Aparatul este gata în decembrie, după ce i se montează motorul, și este numit Vuia I, poreclit Liliacul, din cauza formei sale. Avea prevăzută o greutate totală de 250 kg, o suprafață de susținere de 14 m² și un motor de 20 CP. Primele experimente au început în 1905, ca pe un automobil, cu aripile demontate, pentru a căpăta experiență în manevrarea lui.

Traian Vuia și aparatul Vuia I, 18 martie 1906

Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care elicele s-au oprit și avionul a aterizat.

Multe ziare din Franța, Statele Unite și Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare. De atunci a fost scoasă în evidență și propagată ideea că Vuia a reușit cu aparatul său să decoleze de pe o suprafață plată, folosind numai mijloace proprii, „la bord”, fără „ajutor extern” (pantă, cale ferată, catapultă etc.). Totuși, au fost și mai există multe contradicții și dezbatere asupra definiției de primul aeroplan.

Traian Vuia la Bois la Boulogne

În continuare va mai breveta și construi diferite invenții, spre exemplu un generator de abur în 1925 sau două elicoptere între 1918 și 1922. La 3 septembrie 1950 se stinge din viață la București, fiind înhumat în Cimitirul Bellu.

Carte poștală cu Traian Vuia și aparatul său de zbor

A fost ales membru de onoare al Academiei Române pe 27 mai 1946.

Pușa Roth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *