TZARA.DADA.ETC.

thb-tzara-dada-etc

eveniment liber sa spunARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează la sediul din Gabroveni expoziția TZARA.DADA.ETC., dedicată aniversării a 100 de ani de dadaism, realizată de curatorul Erwin Kessler, cu lucrări din colecția familiei Emilian Radu.  Vernisajul va avea loc astăzi, vineri, 5 februarie 2016, de la ora 18.00.

Expoziția TZARA.DADA.ETC. reprezintă cea mai amplă retrospectivă a creațiilor și publicațiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Este în același timp și prima expoziție la nivel internațional care expune o mare parte din opera poetică de tinerețe a lui Tzara, ilustrată de marii artiști ai lumii cu care a colaborat. Evenimentul celebrează inaugurarea Cabaretului Voltaire și nașterea mișcării Dada la Zürich, pe 6 februarie 1916. Vor fi prezentate desene și lucrări originale de grafică semnate de avangardiști de faimă universală precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp și Marcel Iancu, cărți și publicații avangardiste istorice, afișe ale unor manifestări dadaiste interbelice, cât și o colecție impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieții sale. Lucrările prezentate aparțin colecționarului Emilian Radu.

Tristan-Tzara

Tristan Tzara (16 aprilie 1896, Moinești–25 decembrie 1963, Paris)

Expoziția TZARA. DADA. ETC. poate fi vizitată gratuit în perioada 5 februarie–26 aprilie 2016, între orele 14.00–22.00, la ARCUB Gabroveni (Str. Lipscani nr. 84-90). Expoziția face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, demers inițiat și coordonat de ARCUB.

Pe 18 februarie 2016, de la ora 18.00, în cadrul expoziției TZARA. DADA. ETC. va avea loc conferința în limba engleză susținută de Marius Hentea, Tzara România, care va fi urmată de o dezbatere în limba română moderată de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada și România, la care vor participa Marius Hentea, Sorin Alexandrescu și Cătălin Davidescu. În debutul dezbaterii va fi lansat catalogul exhaustiv al colecției, editat de ARCUB, cu texte de Erwin Kessler, prefață de Henri Béhar și note de Cătălin Davidescu. Accesul la eveniment va fi gratuit.

TZARA. DADA. ETC. este realizată de Erwin Kessler, istoric de artă la Universitatea din București, cu publicații în domeniul avangardei europene în România și străinătate (inclusiv despre Tristan Tzara în revista Centropa, New York). Cătălin Davidescu este istoric de artă și expert autorizat în artă și publicațiile de avangardă.

Emilian Radu este unul dintre cei mai redutabili colecționari români actuali de artă modernă și contemporană. Unul dintre numele de frunte ale colecției sale este Tristan Tzara. Aproape 100 de piese individuale de sau despre Tristan Tzara, incluzând desene, documente olografe și corespondență, fotografii de epocă, reviste și volume bogat ilustrate cu lucrări de grafică originală semnate de artiștii enumerați mai sus și de mulți alții, alcătuiesc un corpus fără egal.

Marius Hentea, profesor de literatură la Universitatea Göteborg (Suedia), este autorul volumului TaTa Dada: The Real Life and Celestial Adventures of Tristan Tzara​ (MIT Press, Cambridge, 2014), în curs de traducere în germană și română. Este autorul mai multor eseuri despre literatura modernă, iar actualmente scrie o carte despre politica literară după cel de-al doilea război mondial.

logo liber sa spunVezi: arhiva categoriei Expoziție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *