Ultima zi

incheierea festivalului george enescu editia 2013

Trei concerte se află pe afișul ultimei zile a Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția a XXI, care s-a desfășurat în perioada 1–28 septembrie 2013. La ora 12.00, la Ateneul Român va putea fi ascultat Ansamblul Schubert: Simon Blendis (vioară), Douglas Paterson (violă), Jane Salmon (violoncel), William Howard (pian). În program: Frank Bridge – Fantezie pentru cvartet cu pian, în fa diez minor, H. 94, G. Fauré – Cvartetul cu pian nr. 1 în do minor, op. 15, G. Enescu – Cvartetul cu pian nr. 1 în Re major, op. 16.

enescu festival editia 21 septembrie 2013

Pianistul Murray Perahia va susține un recital la ora 17.00, la Ateneu, cu un program Bach (Suita franceză nr. 4 în Mi bemol major, BWV 815), Beethoven (Sonata nr. 23 în fa minor, „Appassionata”, op. 57), Schumann (Faschingsschwank aus Wien, op. 26), Chopin (Impromptu nr. 2 în Fa diez major, op. 36, Scherzo nr. 2 în Si bemol major, op. 31).

cristian mandeal

Cristian Mandeal

Concertul de închidere a Festivalului va avea loc la Sala Palatului, de la ora 19.30. La pupitrul lui Royal Philarmonic Orchestra din Londra se va afla dirijorul Cristian Mandeal. Solist: Dmitry Sitkovetsky. Program: George Enescu – Capriccio pentru vioară şi orchestră (orchestraţie de Cornel Ţăranu după schiţele compozitorului); Gustav Mahler – Simfonia nr. 3. Solistă: mezzosoprana Jennifer Johnston. Participă Corul Academic Radio (dirijor: Dan Mihai Goia) și Corul de Copii Radio (dirijor: Voicu Popescu). Concert prezentat de Rompetrol.

Radio România Cultural și Radio România Muzical vor transmite concertul de la 19.30.

În decursul a mai mult de 30 de ani de carieră concertistică pe scenele lumii, Murray Perahia a devenit unul dintre cei mai apreciați pianiști ai vremurilor noastre. Este invitat în cele mai mari centre muzicale, acompaniat de orchestre de renume. Este dirijor invitat al Academy of St. Martin in the Fields, cu care a susținut turnee în calitate de dirijor și pianist în SUA, Europa, Japonia și Asia de Sud-Est. De curând, Perahia s-a lansat într-un proiect ambițios: realizarea integralei Sonatelor de Beethoven pentru Henle Urtext Edition.

murray perahia

Murray Perahia

Perahia are o largă și variată discografie realizată de către Sony Classical, care îl reprezintă pe artist în exclusivitate. Recent, el a înregistrat al treilea disc Bach cu Academy of St. Martin in the Fields, disc ce include Concertul brandenburgic nr. 5, Concertul pentru flaut, vioară și pian și Concertul italian. La începutul acestui an, Sony Classical a lansat în interpretarea pianistului înregistrarea ultimelor trei Sonate pentru pian de Franz Schubert (D.958, 959, 960).

În anul 2003, Perahia a câștigat Premiul Grammy pentru Cel mai bun Interpret Solist Instrumentist, pentru integrala Studiilor de Chopin, op. 10 și op. 25. Apropierea specială a solistului de muzica lui Bach este evidentă în înregistrarea Concertelor pentru clavecin cu Academy of St. Martin in the Fields precum și în interpretarea Variațiunilor Goldberg, ambele obținând două nominalizări Grammy și Gramophone Award pentru Cea mai bună Înregistrare Instrumentală. Timp de 15 săptămâni s-a menținut în Top 10 Billboard Classical Chart. În 1999 a câștigat un premiu Grammy pentru înregistrarea Suitelor engleze de Bach (nr. 1, 3, 6), iar în 1995 și 1997 a câștigat premiile Gramophone Magazine pentru Baladele de Chopin și interpretarea unor lucrări de Händel și Scarlatti. În 1998, la împlinirea a 25 de ani de înregistrări ale pianistului, Sony Classical a lansat un album de patru discuri.

Născut la New York, Murray Perahia a început studiul pianului la vârsta de patru ani, ulterior urmând cursurile de la Mannes College, unde s-a specializat în dirijat și compoziție. A colaborat cu numeroşi muzicieni, printre care Rudolf Serkin, Pablo Casals și membrii Budapest String Quartet. De asemenea, a studiat o perioadă de timp cu Mieczlyslaw Horszowski. Ani la rând s-a bucurat de prietenia apropiată a lui Vladimir Horowitz, a cărui personalitate l-a influențat.

În 1972 Perahia a câștigat Concursul Internațional de Pian de la Leeds. În 1973 a susținut primul său concert la Aldeburgh Festival unde a lucrat îndeaproape cu Benjamin Britten și Peter Pears. Pe acesta din urmă, l-a acompaniat ulterior în numeroase recitaluri de lieduri. Perahia a fost director artistic al Festivalului de la Aldeburgh în perioada 1981–1989.

Este membru de onoare al Royal College of Music și Royal Academy of Music și deținătorul doctoratului de onoare al Universității Leeds.

Costin Tuchilă

 liber-sa-spun-radio-3-net-parteneri-media-festival-george-enescu35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *