Un erou de benzi desenate în căutarea unui sponsor

Primul roman grafic românesc despre fotbal, Ciutanul de Mihai Grăjdeanu a ajuns la volumul al II-lea. Un personaj pe care copiii ar putea să-l îndrăgească şi să se inspire din peripeţiile lui dacă l-ar cunoaşte!

Povestea acestui personaj a început cu doi ani în urmă, când Mihai Grăjdeanu dădea viaţă în benzi desenate, personajului Ciutanul din volumul cu acelaşi titlu, având ca partener Editura Dacica. Dar cum bine se știe, multe dintre editurile din ţară şi-au închis porţile sau şi-au redus drastic posibilităţile de publicare. Continuarea acestei poveşti (o trilogie) a fost încetinită, iar acum, după ce desenatorul a terminat volumul al II-lea al seriei, povestea râmâne pe masa de lucru a autorului, editurile neavând posibilităţi finaciare să-l publice. Nimic rău în acest crud adevăr, dar când mergi în oraş şi vezi la toate standurile şi librăriile tot felul de cărţi, reviste şi ziare traduse, împrumutate, copiate, te întrebi: de ce nu are loc în această colecţie şi o carte pentru copii, cu un subiect românesc, concepută şi realizată de un român, cu un erou pornit din grupurile de copii care încă se mai joacă prin spatele blocurilor sau în parcurile din mijlocul oraşelor? Acest lucru nu-l înţeleg! Probabil că dacă autorul ar fi mers la o editură cu o carte cu un subiect dezbrăcat atât de haine cât şi de caracter, cu o mitralieră în mână sau cu o trupă de vampiri, ar fi avut mai mult succes! Sau dacă ar fi ales să traducă o publicaţie străină şi nu ar fi făcut nimic decât să copieze ce au făcut alţii, lucruri care nu au nimic în comun cu felul nostru de a fi, cu obiceiurile şi moştenirile noastre culturale, ar fi fost şi mai bine! Dar, deși acest tânăr, şi ca el sunt mulţi în ţară, mulţi talentaţi şi fără succes pentru că nu au un spate asigurat, acest desenator a ales un subiect atât de frumos şi de neaoş pentru copiii noştrii, îşi găseşte cu greu drumul spre standurile de cărţi şi ghiozdanele copiiilor, acolo unde această poveste îşi are locul.

Îi doresc lui Mihai Grăjdeanu şi altor tineri talentaţi ca el să nu se lase intimidaţi de această nepăsare a celor care ar putea să le înnobileze munca prin promovarea ei. Este greu să continui, să dai viaţă poveştilor pe care le ai în vârful creionului, să le definitivezi şi să le orânduieşti gata să sară dintr-o carte pe buzele copiilor, când vezi atâta nepăsare în jur. Sper să existe cineva care să vadă în astfel de cărţi posibilități nenumărate. Aştept să aud de lansarea volumui al II-lea, să pot scrie cu bucurie că cineva s-a trezit şi şi-a dat seama de potenţialul pe care îl au aceşti tineri talentaţi din România, munca lor şi mai presus de toate, subiectele lor care sunt originale, nu copiate, nu transformate, ci inspirate din întâmplările ţării în care trăim.

Născut în Mangalia, Mihai Grăjdeanu desenează de când era mic copil. La 11 ani, ilustra deja zeci de pagini cu benzi desenate. La numai 19 ani, în urma Salonului de Benzi Desenate din 2006, a început să lucreze la primul său proiect de benzi desenate: Istoria alternativă a literaturii române, în colaborare cu scenaristul Luca Dinulescu. A publicat După gratii, prima bandă desenată pentru deţinuţii din penitenciarele din România şi Ciutanul, volumul I, Editura Dacica, primul roman grafic românesc despre fotbal. A publicat tot la Editura Dacica primul volum din Legendele dacilor liberi – Piatra sacră. Cu ocazia Anului Caragiale 2012, publică din fonduri proprii o ediţie limitată a primei benzi desenate după piesa O scrisoare pierdută. Un alt proiect aşteaptă lumina tiparului, continuarea trilogiei Ciutanul, cu volumul al II-lea, noi dezvăluiri ale eroului fotbalist de benzi desenate. Mihai Grăjdeanu susţine copiii şi tinerii pasionaţi de benzi desenate prin evenimente mixte în cadrul proiectului-expoziţie Artă la pachet şi prin publicarea ilustraţiilor şi paginilor de bandă desenată în revista online „Atelier BD”. Mihai face caricaturi şi portrete la diferite evenimente, susţine ateliere de creaţie şi participă la diferite expoziţii, saloane şi concursuri de gen.

http://ciutanul.blogspot.ro/ ; http://mihaibd.blogspot.ro/  

Mădălina Corina Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *