Un român la conducerea celei mai mari instituții de mobilitate culturală de la Bruxelles

Unul dintre cei mai cunoscuți art-manageri din România, Luigi Gageos, a fost ales Președinte al organizației internaționale „On-The-Move” de la Bruxelles.

„On-The-Move” este cea mai mare rețea de mobilitate culturală, care cuprinde 35 de instituții de prestigiu din mai mult de 20 de țări din Europa, dar și de pe alte continente. Între acestea se regăsesc European Council of Artists, European Festival Association, International Network for Contemporary Performing Arts.

Misiunea organizației este de a încuraja și de a facilita mobilitatea transfrontalieră și cooperarea, contribuind la construirea unui spațiu cultural european comun, dinamic, puternic conectat la nivel mondial. OTM deservește peste 20.000 de artiști și operatori culturali din muzică, teatru, dans, arte vizuale, prin oferirea de informații, advocacy și șansa de a participa în proiecte realizate de membrii săi.

În plină carieră artistică, Luigi Gageos decide să se întoarcă în România la începutul anilor ’90 cu dorinţa de a realiza și aici proiecte muzicale majore, de a contribui la crearea unui spaţiu cultural autentic care să poziţioneze România pe scena europeană și internaţională.

În cei peste 20 ani care au trecut, prin dăruire, muncă tenace și cu o echipă dedicată, a înregistrat numeroase reuşite, dintre care se pot enumera: iniţierea și realizarea anuală a unor evenimente internaţionale de anvergură, cu participare masivă: Festivalul Internaţional EUROPAfest – jazz, blues, pop & clasic, singurul festival din Europa de acest gen, cu o tradiţie de 19 ani, care prezintă anual peste 35 concerte cu 300 de artişti din mai mult de 40 ţări; Jeunesses International Music Competition, cel mai puternic concurs de muzică clasică din regiune, derulat anual, alternativ pentru vioară, pian, clarinet, flaut și compoziţie; Bucharest International Jazz Competition, unul dintre primele trei concursuri de jazz din Europa, care în 2012 a înregistrat un număr de 25 trupe/25 ţări în semifinală; PROMS – Jazz & Classic, un proiect inedit care prezintă piese fusion jazz-clasic, în interpretarea unui ansamblu format din muzicieni de nationalităţi diferite, care susţine concerte în 10 ţări europene. Alte proiecte realizate: Turneul Laureaţilor, European Music Meetings, concerte, turnee, master-classes, workshopuri etc.; crearea și construirea organizaţiei naţionale „Jeunesses Musicales Romania”, care în scurt timp a devenit una dintre cele mai puternice organizații din cadrul „Jeunesses Musicales International”. Organizația sa a câștigat cele mai multe fonduri europene în cultură – domeniul muzical. 5 din cele 6 proiecte pe care Romania a reușit să le câștige la concursul de proiecte culturale derulat anual la Bruxelles sunt ale organizației conduse de Luigi Gageos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *