”Venirea primăverii”, expoziție de flori dedicată Mariei Tereza la Praga

venirea primaverii maria tereza praga

În această primăvară se vor împlini 300 de ani de la nașterea Mariei Tereza (13 mai 1717, Viena–29 noiembrie 1780, Viena), singura regină a Boemiei. Ei îi este dedicată expoziţia pragheză intitulată Venirea primăverii. Curatorul colecţiilor de artă de la Castelul Praghez, criticul de artă Jaroslav Sojka, a explicat cum, pentru a cincea oară, sera în stil Empire din Grădina regală s-a transformat parţial, începând cu data de 3 martie, într-un salon baroc, unde vizitatorii pot admira statuile luptătorilor Hercule şi Gigantul, operele sculptorului Ignaţiu Francisc Platzer. „Sculpturile expuse sunt însă copii din secolul al XIX-lea, de Čeňek Vosmík şi Antonín Procházka”, a precizat curatorul.

Cum pe lângă reconstrucţia Castelului Praghez, Maria Tereza este şi autoarea fermecătoarei Grădini regale şi a serei, la expoziţie putem vedea aproximativ o mie de flori diferite. Acesta este motivul pentru care expoziţia se poate vizita numai până duminică, 12 martie.

Maria Tereza, litografie de von Josef Kriehuber
Maria Tereza, litografie de Josef Kriehuber

”Cea mai pretenţioasă floare este fritilaria, care este cultivată în trei termene diferite, ca să se descopere că înfloreşte – explică grădinarul Vladimír Šeba. Întrucât unele plante cu bulbi nu rezistă nici măcar 10 zile, pe vreme caldă, uneori planta care tocmai a înflorit este înlocuită cu cea care urmează să înflorească.”

Putem admira setul de goblenuri aurii cu broderie franţuzească, tablourile împărătesei şi a numeroşilor ei copii.

Poarta de intrare în castel este de fapt Poarta cu Herculi în luptă, nu a Giganţilor sau Titanilor. Maria Tereza a fost cea care, spre deosebire de Rudolf al II-lea, care a locuit la castel, dar nu l-a reconstruit niciodată în întregime, a unificat toate faţadele iar clădirile pe care le-a comandat sunt folosite şi în prezent.

Maria Tereza cu familia, 1754, de Martin van Meytens
Martin van Meytens, ”Maria Tereza cu familia”, 1754

Pe lângă flori, Maria Tereza iubea mobilierul elegant, vazele şi canapelele Rococo pe care le putem vedea în expoziţie. De asemenea, este expus tabloul primei regine a Boemiei, împreună cu familia alcătuită din 11 copii. A avut în total 16, dar numai 11 au supravieţuit. A introdus sistemul şcolar obligatoriu.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

logo liber sa spunVezi: Arhiva rubricii Corespondență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *